Rusija iznenađena - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rusija iznenađena

Rusija je iznenađena ocenama posete Moskvi koje je šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj objavio na svom blogu po povratku u Brisel

Kako se navodi, ocene se razlikuju od njegovih prethodnih izjava, saopštilo je večeras rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

“Bili smo iznenađeni kada smo pročitali Boreljove ocene rezultata posete, one su u priličnoj suprotnosti sa njegovim izjavama datim na konferenciji za štampu u Moskvi”, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije koje prenosi Sputnjik.

Dodaje se da je Borelj na završnoj konferenciji za novinare sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom „imao sve mogućnosti da odmah da sopstvenu ocenu“ poseti Moskvi, što je, kako je istaknuto, i učinjeno.

“Niko ga nije ograničavao, ni u vremenu, ni u formatu. Moguće je da je po dolasku u Brisel šefu evropske diplomatije objašnjeno šta je trebalo da naglasi, ali onda to samo potvrđuje kako i ko zapravo formira politiku Evropske unije“, istaklo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj boravio je u poseti Moskvi od 4. do 6. februara i tom prilikom se sastao sa ministrom spoljnih poslova Lavrovom.

Ovo je bila prva poseta šefa evropske diplomatije ruskoj prestonici od 2017. godine.

Nakon povratka u Brisel, Borelj je na svom blogu napisao da se Rusija sve više udaljava od Evropske unije, kao i da „Rusija ne želi da iskoristi priliku za konstruktivniji dijalog“.

Borelj je istakao i da Rusija doživljava demokratske vrednosti kao egzistencijalnu pretnju.

Borelj je prethodno u Moskvi rekao da postoje oblasti u kojima Rusija i Evropska unija mogu i treba da sarađuju, jer će u tom slučaju postići dobre rezultate, i da se Brisel, prema njegovim rečima, zalaže za dijalog sa Moskvom, uprkos poteškoćama u odnosima.

Danas objavljeno

Ruska i kineska vakcina neće biti priznate

M.

U Srpskoj korona potvrđena kod 87 osoba, preminulo šest

M.

Poznat identitet poginulog u saobraćajnoj nesreći kod Laktaša

M.

Ostavite komentar