30. Oktobra 2019.

Rusija isprobala “oružje sudnjeg dana”: Raketa “bulava” prvi put ispaljena sa podmornice

Big Portal

“Oružje sudnjeg dana” testirano je tokom vežbi u Belom moru, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

“Prekomorska balistička raketa ‘bulava’ lansirana je prvi put u istoriji sa najnovije podmornice za prenos projektila projekta 955A, Knez Vladimir”, navelo je ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da je podmornica ispalila raketu dok je bila pod vodom sa pozicije u Belom moru ka poligonu Kura u oblasti Kamčatka na dalekom istoku Rusije, prenosi Tas s.

Ministarstvo navodi da je “bulava” letela u normalnom režimu i da je njena lažna bojeva glava sletela na cilj u predvidjenom roku, što je registrovano opremom za snimanje podataka.

Komandant ruske Severne flote izjavio je za Tas s da će testiranje podmornice Knez Vladimir biti završeno do kraja godine i da će u tom periodu biti testirano i njeno oružje.

Prema njegovim rečima, podmornica će biti predata Severnoj floti u novogodišnjoj noći.

Kompanija Sevmaš šipjard iz severozapadne Rusije do sada je izgradila i isporučila ruskoj mornarici tri strateške podmornice iz projekta 955.

Vodeća podmornica Juri Dolgorukov je postao deo Severne flote, dok su dve podmornice serijske proizvodnje, Aleksandar Nevski i Vladimir Monomak, u pacifičkoj floti.

Knez Vladimir je prvi strateški podvodni kruzer izgradjen u okviru unapredjenog Projekta 955A, a porinuta je u novembru 2017. godine.

Ministarstvo odbrane ističe sa ona ima bolju zvučnu skrivenost, sposobnost manevrisanja i plovidbe u dubokoj vodi, kao i unapredjeni sistem kontrole oružja.

Podmornice iz ovog programa mogu da nose 16 raketa “bulava” i opremljene su cevima za torpeda od 533 milimetra.

Strateška namena
Časopis “Nešenal interest” objavio tekst o ruskoj nuklearnoj podmornici krstarici za stratešku namenu “Jurij Dolgoruki”, nazivajući je “oružjem sudnjeg dana”.

“Bulava” ima neobično plitku putanju leta, što otežava njeno presretanje. Te rakete teške 40 tona mogu da izbegnu četrdesetak udara protivvazdušne odbrane.

Upoređujući rusku podmornicu sa sličnim podmornicama u Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Indiji, časopis ističe da bi “Jurij Dolgoruki” mogao da ispuni svoj zadatak – uništavanje gradova neprijatelja, čak i ako druge nuklearne snage budu uništene.

Vodeći brod ruskog projekta 955 “Borej” je najveća savremena strateška raketna podmornica strateške namene ruske flote.

Osam podmornica klase “Borej” dovoljno je za istovremeno patroliranje Tihim i Arktičkim okeanom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare