Rusija insistira - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rusija insistira

Rusija insistira da Nemačka udovolji novom zahtevu ruskog tužilaštva za pravnu pomoć zbog situacije s ruskim opozicionim blogerom Aleksejem Navaljnim.

To je kasno sinoć izjavila portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući izjavu nemačkog ministra spoljnih poslova Hajka Masa.

“Takođe potvrđujemo da je rusko generalno tužilaštvo 14. septembra izdalo dodatni zahtev za pravnu pomoć nemačkom saveznom ministarstvu pravde tražeći da podele informacije o lečenju i pregledu Alekseja Navaljnog od strane nemačkih lekara. Insistiramo da ovaj zahtev bude zadovoljen”, rekla je Zaharova, prenosi TAS S.

Ona je ukazala na činjenicu da su nemački partneri prekršili svoje prethodne obaveze da podele medicinski materijal o slučaju Navaljni na zahtev ruske strane od 27. avgusta.

“Kasnije su partneri počeli da smanjuju svoje obaveze ili pod izgovorom nezavisnosti pravosuđa ili rekavši da je potreban odgovarajući pristanak rodbine pacijenta“, rekla je Zaharoa.

Prema njenim rečima, ovi uzorci su potrebni za završetak predistražne provere koja je produžena do 20. septembra.

“Prema ruskim zakonima, takva provera je neophodan uslov za moguće pokretanje krivičnog slučaja jer tokom medicinskog pregleda pacijenta u Omsku 21. i 22. avgusta nisu pronađeni tragovi trovanja“, rekla je Zaharova.

Osim toga, dodala je, Rusija smatra reči nemačkog ministra da bi Rusija trebalo da se obrati Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCV) za uzorke Navaljnog kao loš izgovor koji dokazuje da Nemačka nije voljna da se dođe do istine.

Mas je prethodno rekao da su stručnjaci OPCV uzeli uzorke od Navaljnog na klinici Karite u Berlinu i da Rusija, kao član ove organizacije, može uputiti svoje upite u vezi sa incidentom Navaljni toj organizaciji.

Navaljnom je pozlilo 20. avgusta u avionu, a nemačka vlada je ranije saopštila da su nemački vojni toksikolozi otkrili da je Navaljni bio izložen nervnom agensu iz porodice “novičok”.

Nakon toga, Berlin i njegovi zapadni partneri zahtevali su od Moskve da razjasni okolnosti incidenta i upozorili su da će razmotriti moguće sankcije protiv Moskve.

Ruska strana naglašava da je zainteresovana za detaljnu istragu incidenta i da je spremna za svestranu saradnju s Nemačkom po tom pitanju. Osim toga, Moskva ukazuje na činjenicu da u uzorcima Navaljnog nije primećen toksični agens pre nego što je odveden u Nemačku, navodi Tass.

Danas objavljeno

Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu

V.R.

Gužve na izlazu iz BiH

V.R.

Mačetom napao policajce, a zatim pucao na njih

M.

Ostavite komentar