16. Januara 2020.

Rusija ima novog premijera

Big Portal

On je na to mesto došao nakon “iznenadne” ostavke Dmitrija Medvedeva koja je pak usledila nakon govora ruskog predsednika pred poslanicima državne Dume. Mnogi svetski mediji navode da iza svega stoji kombinatorika Vladimira Putina čiji je cilj ostanak na vlasti.

Pre no što je zvanično imenovan za novog predsednika Vlade Rusije, Mišustin je najavio značajne promene u novom kabinetu, ali svaka od navedenih je upravo u skladu s onim o čemu je Putin govorio juče.

Ono što AP piše o novom ruskom premijeru je da je reč o čoveku sa nedostatkom političke ambicije i političkog iskustva, što ukazuje na to da će on verovatno poslušno sprovoditi želje Kremlja, što je po mišljenju analitičara posebno važno u prelaznom periodu ustavnih reformi koje je predložio Vladimir Putin.

Agencija navodi da Mišustin (53), karijerni birokrata koji je poslednjih 10 godina bio na čelu Federalne poreske službe, nikada nije imao nikakve političke ambicije i da se uvek držao po strani i daleko od politike.

Ne pripada nijednoj političkoj partiji i u retkim intervjuima radije govori o inovacijama u poreskoj administraciji.

Njegova kandidatura šokirala je rusku političku elitu, koja sada razmišlja o budućim imenovanjima u vladi, navodi još AP. Agencija ističe da su Mišustina mnogi hvalili zbog modernizovanja rigidne ruske poreske administracije i povećanja naplate poreza. U tekstu se dodaje da ga vladini zvaničnici i biznismeni opisuju kao profesionalnog i efikasnog rukovodioca koji dobro razume ekonomiju, što ga, kako se ocenjuje, čini dobrim kandidatom za premijera u vreme kada je ruska ekonomija oslabljena.

Rođen je 3. marta 1966. godine, a diplomirao je na moskovskom univerzitetu za mašinstvo, gde je završio i postdiplomske studije.

Godine 1998. pridružio se državnoj službi kao pomoćnik za informacione sisteme računovodstva i kontrole poreskih plaćanja pri Federalnoj poreskoj službi. Posle toga radio je kao zamenik ministra Ruske Federacije za poreze i namete, šefa Savezne agencije za katastar i nekretnine pri Ministarstvu ekonomskog razvoja, šefa Savezne agencije za Upravljanje posebnim ekonomskim zonama.

Autor je tri knjige o poreskoj administraciji i 40 naučnih tekstova.

Jedan je od inicijatora otvaranja državne Više škole ekonomije, Instituta za ekonomiju nekretnina, a 2008. godine podneo je ostavku u javnoj službi da bi dve godine radio u kompaniji UFG Kapital partners.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare