Rusija i Kina uložile veto na rezoluciju Belgije i Njemačke o isporuci pomoći Siriji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rusija i Kina uložile veto na rezoluciju Belgije i Njemačke o isporuci pomoći Siriji

Rusija i Kina uložile su veto na nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, koji su predložile Belgija i Njemačka. Nacrt predviđa produženje rada dva pogranična prelaza na granici Sirije i Turske za dostavu humanitarne pomoći UN. Ostali članovi Savjeta bezbjednosti glasali su za.

Prema riječima ruskog stalnog predstavnika u SB UN Vasilija Nebenzje, Rusija će predložiti svoj nacrt rezolucije, koji predviđa jedan pogranični prelaz za isporuku pomoći na granici Sirije i Turske – „Bab al Hava“.

Režim pojednostavljene isporuke humanitarne i medicinske pomoći u Siriju iz susjednih država, prvenstveno preko granice sa Turskom, preko linije fronta i pograničnih prelaza, na snazi je od jula 2014. godine. Taj mehanizam se svake godine produžava. U okviru njega, humanitarne institucije UN i njihovi partneri imali su pravo da koriste maršrute preko linije sukoba i pogranične prelaze Bab el Salam, Bab el Hava, El Јarubija i El Ramta.

Početkom januara Savjet bezbjednosti UN usvojio je rezoluciju Belgije i Njemačke o produženju mehanizma na pola godine, a broj prelaza na granicama smanjen je sa četiri na dva. Prema mišljenju ruske strane, nema potrebe za još dva pogranična prelaza, jer se situacija na terenu promijenila – sirijske vlasti stavile su pod kontrolu teritorije koje su ranije držali teroristi i u mogućnosti su da tamo same dostavljaju humanitarnu pomoć. Smanjenje broja pograničnih prelaza ne odgovara zapadnim partnerima u SB UN.

U junu su Njemačka i Belgija predložile novi nacrt rezolucije kojim se predlaže da se na godinu dana produži rad prelaza Bab el Salam i Bab el Hava na granici sa Turskom.

U prvobitnoj verziji rezolucije autori su predlagali da se s obzirom na pandemiju virusa korona ponovo dozvoli humanitarnim institucijama UN i njihovim partnerima da kao izuzetak koriste pogranični prelaz El Јarubija do januara 2021. godine. Međutim, autori rezolucije kasnije su odustali od tog prelaza.

SPUTNIK

Danas objavljeno

Policija na nogama: U banjalučkom naselju u kontejneru pronađen više bombi

M.

U Crnoj Gori uhapšen Slobodan Peković, osumnjičen za ratne zločine u BiH

M.

Zakazan sastanak Beograda i Prištine

M.

Ostavite komentar