Rusija i Kina uložile veto na rezoluciju Belgije i Njemačke o isporuci pomoći Siriji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rusija i Kina uložile veto na rezoluciju Belgije i Njemačke o isporuci pomoći Siriji

Rusija i Kina uložile su veto na nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, koji su predložile Belgija i Njemačka. Nacrt predviđa produženje rada dva pogranična prelaza na granici Sirije i Turske za dostavu humanitarne pomoći UN. Ostali članovi Savjeta bezbjednosti glasali su za.

Prema riječima ruskog stalnog predstavnika u SB UN Vasilija Nebenzje, Rusija će predložiti svoj nacrt rezolucije, koji predviđa jedan pogranični prelaz za isporuku pomoći na granici Sirije i Turske – „Bab al Hava“.

Režim pojednostavljene isporuke humanitarne i medicinske pomoći u Siriju iz susjednih država, prvenstveno preko granice sa Turskom, preko linije fronta i pograničnih prelaza, na snazi je od jula 2014. godine. Taj mehanizam se svake godine produžava. U okviru njega, humanitarne institucije UN i njihovi partneri imali su pravo da koriste maršrute preko linije sukoba i pogranične prelaze Bab el Salam, Bab el Hava, El Јarubija i El Ramta.

Početkom januara Savjet bezbjednosti UN usvojio je rezoluciju Belgije i Njemačke o produženju mehanizma na pola godine, a broj prelaza na granicama smanjen je sa četiri na dva. Prema mišljenju ruske strane, nema potrebe za još dva pogranična prelaza, jer se situacija na terenu promijenila – sirijske vlasti stavile su pod kontrolu teritorije koje su ranije držali teroristi i u mogućnosti su da tamo same dostavljaju humanitarnu pomoć. Smanjenje broja pograničnih prelaza ne odgovara zapadnim partnerima u SB UN.

U junu su Njemačka i Belgija predložile novi nacrt rezolucije kojim se predlaže da se na godinu dana produži rad prelaza Bab el Salam i Bab el Hava na granici sa Turskom.

U prvobitnoj verziji rezolucije autori su predlagali da se s obzirom na pandemiju virusa korona ponovo dozvoli humanitarnim institucijama UN i njihovim partnerima da kao izuzetak koriste pogranični prelaz El Јarubija do januara 2021. godine. Međutim, autori rezolucije kasnije su odustali od tog prelaza.

SPUTNIK

Danas objavljeno

Kriminalne mreže sa Zapadnog Balkana postale ključni akteri na tržištu droge u EU

M.

Najmanje osam ljudi poginulo u klizištu na Iskiji

M.

Lavrov: Ukrajinski narod će biti oslobođen neonacističkih vlasti

M.

Ostavite komentar