17. Novembra 2021.

Rusija i Kina otvorile globalni Svemirski meteorološki centar

Big Portal

Kako je precizirano, zvanična ceremonija otvaranja održana je 16. novembra, a Svemirski meteorološki centar radiće pod zajedničkom upravom meteorološke uprave Kine, uprave za civilnu avijaciju Kine i Federalne službe Rusije za hidrometeorologiju i monitoring životne sredine (Roshidromet).

Njegov cilj će biti ubrzanje razvoja meteoroloških usluga za industriju međunarodne civilne avijacije.

  • Saradnja sa Rusijom u međunarodnim poslovima i izvršavanju međunarodnih obaveza omogućiće Kini da poveća svoj uticaj u sferi praćenja svemirske prognoze za potrebe avijacije – rekao je zamjenik šefa Meteorološke uprave Kine Јu Žucun.

Takođe je izrazio nadu da će obje strane nastaviti da razvijaju saradnju u oblasti razmjene podataka, integracije proizvoda i provjere prognoza kako bi pružale preciznije i praktičnije podatke i usluge za civilnu avijaciju.

U dokumentu je naglašeno da svemirsko vrijeme utiče na visoko tehnološke sisteme, uključujući kretanje satelita, bezbjednost letova, vazduhoplovnu komunikaciju i pouzdanost avionike, kao i na zdravlje ljudi.

Kina i Rusija su 2018. godine podnijele zahtjev za formiranje regionalnog centra svemirske prognoze.

Prošle godine je Međunarodna organizacija za civilnu avijaciju imenovala konzorcijum Rusije i Kine za globalnog provajdera informacija o svemirskoj prognozi usljed čega je rusko-kineski konzorcijum postao četvrti globalni centar za svemirsku prognozu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare