Rusija i Amerika: Borba za prevlast u svemiru - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Rusija i Amerika: Borba za prevlast u svemiru

Dmitry Rogozin, generalni direktor ruske svemirske agencije Roscosmos, još jednom je optužio Sjedinjene Američke Drave za sabotiranje ruskog kosmičkog programa.

Već neko vreme se priča o tome da bi buduće borbe za prevlast mogle da se vode u kosmosu, ili za kosmos, a situacija se dodatno zaoštrila 21. decembra, kada je američka vlada uvela ekonomske sankcije za veliki broj ruskih i kineskih kompanija koje su u bilo kakvoj vezi sa vojskama tih država. Na listi se našao i Progress Rocket Space Center, koji proizvodi Soyuz rakete uz pomoć kojih su ruski, ali i američki kosmonauti, već čitavu deceniju putovali do Internacionalne svemirske stanice. Rusija je zbog toga sankcije opisala kao „nelegalne“, budući da su se u njima prepoznali potezi čiji je jedini cilj da sabotiraju konkurenciju.

Nakon što se NASA okrenula privatnoj kompaniji SpaceX i letelici Starship, ruske Soyuz rakete su postale rivalsko oruđe. Zdrava konkurencija je poželjna, ali se čini da je u borbi za svemir sve dozvoljeno, pa i sankcije.

Izvor: PCPress/Futurism

Danas objavljeno

Pojavile su se informacije o prvim MSI Intel Z690 matičnim pločama

Vanja A

Samsung Galaxy Tab S8 se pojavio na renderima

Vanja A

Google izdao hitno upozorenje za sve korisnike Chrome-a

Zeljka

Ostavite komentar