Rusija hitno reagovala: "Zavjera" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rusija hitno reagovala: “Zavjera”

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije reagovalo je na tvrdnje Sjedinjenih Američkih Država da će Rusija za kratko vreme napasti Ukrajinu.

“Sprovodi se koordinisani informacioni napad na Moskvu kako bi se diskreditovali opravdani zahtevi Rusije za sigurnosne garancije. Istovremeno, cilj je da se opravdaju geopolitičke ambicije Zapada i njegove vojne aktivnosti na teritoriji Ukrajine”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je od kraja 2021. i početkom 2022. godine pokrenuta medijska kampanja s ciljem uveravanja svetske javnosti da se Rusija sprema za invaziju.

U saopštenju se navodi da su zapadne vlasti i mediji proizvodili lažne vesti kako bi prikrili svoju agresiju.

“Vlasti i mediji zapadnih zemalja započeli su zaveru radi eskalacije veštačkih tenzija oko Ukrajine”, naveli su iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su u petak upozorile da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla početi tokom Olimpijskih igara u Pekingu koje se završavaju 20. februara.

“Invazija bi mogla početi u bilo kojem trenutku ako (ruski predsednik) Vladimir Putin odluči da je naredi… Mogla bi početi tokom Olimpijskih igara uprkos brojnim nagađanjima da će se to dogoditi tek posle Olimpijskih igara”, rekao je Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD-a Džoa Bajdena na konferenciji za novinare.

Salivan je rekao da je Vašington spreman nastaviti diplomatiju usmerenu na rezultate koja se bavi bezbednosnim problemima SAD-a, Rusije i Evrope.

On je rekao da bi Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi početi vazdušnim bombardovanjem i raketnim napadima, za koje je rekao da bi “očigledno mogli da ubiju civile bez obzira na nacionalnost”.

Savetnik za nacionalnu sigurnost pozvao je Amerikance u Ukrajini da napuste zemlju što je pre moguće, “a u svakom slučaju u sedećih 24 do 48 sati”.

Danas objavljeno

“Sukob u Ukrajini doveo do novog Hladnog rata”

M.

Patrijarh Kiril pozvao rukovodstvo zemlje da se okrene Istoku

M.

Minsk će i 2023. plaćati ruski gas u rubljama

M.

Ostavite komentar