Rusija: Biće bolno - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rusija: Biće bolno

Litvanija će se suočiti sa izuzetno oštrim odgovorom Moskve, ukoliko se ne normalizuje tranzit robe u Kalinjingradsku oblast, saopštila Marija Zaharova.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova je na današnjoj konferenciji za medije izjavila da Rusija pomno prati kako se situacija odvija. “Još jednom potvrđujemo da Rusija priprema uzvratne mere koje će biti bolne za Litvaniju”, kazala je ona.

Te mere će biti preduzete, kako je objasnila, ako se situacija oko tranzita ka Kalinjingradu ne normalizuje.

“Nadamo se da će naši takozvani partneri na kraju pokazati zdrav razum“, naglasila je Zaharova, prenosi Tass.

Ona se osvrnula i na opasku litvanskog ministra spoljnih poslova Gabrieliusa Landsbergisa da Rusija ne bi trebalo da odnese diplomatsku pobedu po pitanju sankcija.

“Pošto govorite o pobedama, dragi političari u Briselu i Litvaniji, onda bi trebalo da date izjavu da ste započeli rat. Ili smo vas pogrešno shvatili”, navela je Zaharova.

Litvanija je 18. juna ove godine obavestila vlasti Kalinjingrada o zabrani železničkog tranzita sankcionisane robe u tu rusku enklavu, a 21. juna zabrana je proširenja i na tranzit kamiona.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova i Kremlj su ranije saopštili da su postupci Litvanije u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima, a regionalni guverner Anton Alihanov izjavio je 24. juna da je, prema nekim izveštajima, Evropska unija spremna da učini određene ustupke u pogledu tranzita robe.

Međutim, predsednik Litvanije Gitanas Nauseda je kasnije izjavio da njegova zemlja nije voljna da čini ustupke po tom pitanju, navodi ruska agencija.

B92.

Danas objavljeno

Autobus sa djecom iz Srbije se prevrnuo u Bugarskoj, više povrijeđenih

M.

Saslušan Nenad Kaluđerović u svojstvu građanina

M.

Lana Pudar izborila finale EP na 100m delfin tehnikom

M.

Ostavite komentar