Rusi upozorili: "Posljedice će biti veće nego u Černobilju" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rusi upozorili: “Posljedice će biti veće nego u Černobilju”

U slučaju da se na nuklearnoj elektrani Zaporožje dogodi havarija, posledice će biti drastično veće nego u Černobilju, izjavio je Mihail Mizincev.

Kako je objasnio, zona radijacijske kontaminacije obuhvatiće 5.300 kvadratnih kilometara, što znači da će biti ugrožena čitave oblasti, a među njima Kijevska, Zaporoška, Harkovska, Poltavska, Hersonska, Odeska, Nikolajevska, Kirovogradska, Vinjicka, Donjecka i Luganska, kao i pogranični regioni Ruske Federacije, Belorusijie, Moldavije, Bugarske i Rumunij,.

“Situacija može drastično da se pogorša i u slučaju loših vremenskih uslova i ulaska Južnoukrajinske nuklearne elektrane (kapaciteta 3.000 megavata) u zonu moguće kontaminacije, ali i skladišta nuklearnog goriva u nuklearnoj elektrani Černobil, kao i vodenih arterija. Na taj način bi Crno more i Bosfor na dugi period postali neprohodni za brodove, a obale Turske, Gruzije, Abhazije, Bugarske i Rumunije postale kontaminirane visokim nivoom radijacije“, upozorio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Ruske Federacije Mihail Mizincev. Takođe je rekao i da granatiranje nuklearke Zaporožje od strane Kijeva predstavlja čin “nuklearnog terorizma“. On je ujedno i pozvao Ujedinjene nacije, Međunarodnu agenciju za nuklearnu energiju i ostale međunarodne institucije da “osude zločinačke poteze kijevskih vlasti i da preduzmu sve neophodne mere kako bi blokirali sve potencijalne provokacije kada je reč o radioaktivnim objektima u Ukrajinu“.

Mizincev je takođe rekao i da vlasti u Kijevu planiraju nove provokacije za koje nameravaju da optuže ruske oružane snage. Prema njegovim rečima, ukrajinski vojnici minirali su most preko reke Konka u Zaporožju kako bi potom optužili Rusiju za neselektivno uništavanje civilne infrastrukture. Takođe, ukrajinske snage razmestili su skladište minicije u obdaništu u Harkovskoj oblasti, a sve ulaze u zgradu minirala. Postavljeni su i vatreni položaji na krovovima stamenih grada u Nikolajevu, dok je civilima zabranjeno da napuštaju svoje stanove. Mizincev je kazao i da Kijev planira da izvede krupnu provokaciju tako što će 7. avgusta gađati civilne objekte u predgrađu Slavjanska za vreme isporuke humanitarne pomoći, a zatim će da optuži Rusiju da je odgovorna za to. Dodao je i da su već dovedene ekipe snimatelja koje bi trebalo sve to za snime kako bi potom te snimke objavljivali na zapadnim medijima. Podsetio je i da Rusija za vreme sprovođenja specijalne operacije gađa isključivo vojne objekte, da civilni objekti nisu mete, kao i da ruska vojska pruža svu neophodnu pomoć i podršku civilima.

Danas objavljeno

Bajden sa bine dozivao preminulu saradnicu: “Džeki, gdje si?”

M.

Plenković: Do nedjelje mogu biti nametnute izmjene Izbornog zakona BiH

M.

Rusija potpisala sporazum sa talibanima

Vanja A

Ostavite komentar