22. Augusta 2022.

Rusi u Jadransko more poslali i podmornice

Big Portal

Podsetimo, italijanski list “La Republika” objavila da su ruski ratni brodovi pokušali da blokiraju izlazak američkog nosača aviona “Hari Truman” iz Jadranskog mora. Navodno su bili u visini Ankone, a Akrap ističe da je brod “Grigorovič” bio i u visini Splita, gledano s hrvatske obale.

Međutim, rekao je da na tu akciju ne treba gledati baš toliko ozbiljno.

“Radi se o uobičajenim aktivnostima oružanih snaga Ruske Federacije bez obzira na to radi li se o vazdušnim ili pomorskim snagama koje pokušavaju da dođu u dodir s NATO snagama kako bi testirali organizaciju, delotvornost, mobilnost i sistem zapovedanja, upravljanja i vođenja NATO saveza i zemalja članica NATO saveza u krizama”, rekao je Akrap.

Dodao je da takve slučajeve vidimo često na području Baltika, odnosno Severnog mora, i Norveške, a sada to vidimo i u Jadranu. Istakao je i da se to more jako dobro štiti – štite ga Hrvatska, delom Albanija i Italija.

“Na tom delu nalaze se i tri velike pomorske baze koje koriste italijanske oružane snage, ali i snage NATO saveza”, rekao je Akrap.

Takođe, kako kaže, Rusi su već uzeli jednu pomorsku vazdušnu bazu u Siriji i od nje su napravili svoju bazu. Dodao je da je u poslednjoj ruskoj strategiji predsednik Vladimir Putin napisao da je celo Sredozemlje, a ne samo istočno, teatar njihovih operacija.

Prema njegovim rečima, u Jadransko more je osim četiri broda ušlo i nekoliko podmornica, ali su one praćene od početka do kraja te odmah vraćene nazad. “Nije bilo nikakvih pretnji ni po zemlje članice NATO saveza, ni po oružane snage”, rekao je Akrap.

S druge strane, vojnog analitičara Ivicu Mandića dolazak ruskih snaga na Jadransko more ga ne čudi.

“Ništa posebno neuobičajeno da ratni brodovi dođu i gledaju vežbe druge strane, ovo je na jedan način provokativno u smislu da se dođe tako blizu, ali nekakva pretnja posebno udarnoj grupi nosača nije”, rekao je Mandić.

“Mislim da je ovo skretanje pažnje s nečega važnog što se događa baš na terenu u Ukrajini”, napomenuo je.

Potez Rusa na Jadranu naziva glupom operacijom.

“Ti brodovi kad bi ispalili eventualno nekakvu raketu tog trenutka bi svi bili potopljeni. Vi se nalazite u jednom uskom moru koje se zove Jadransko i naprosto ste na udaru zemalja članica NATO koje izlaze na Jadransko more, vi ste u jednom sendviču”, rekao je Mandić za Dnevnik Nove TV, a prenosi Jutarnji list.

Oglasilo se i hrvatsko Ministarstvo odbrane, odakle je izdato saopštenje, koje glasi:

“Zapovedništvo Hrvatske ratne mornarice upoznato je s prisutnošću, to jest, plovidbom brodova Ruske federacije Jadranskim morem. S obzirom na to da nije uočen ulazak brodova u teritorijalno more Republike Hrvatske, nije bilo ni razloga za reagovanja.”

(B92/Jutarnji list Foto:EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV/Ilustracija)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare