Rusi su sa ovim oružjem ispred Amerike - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rusi su sa ovim oružjem ispred Amerike

SAD zaostaju za Rusijom u sferi hipersoničnog oružja jer je Vašington odavno odlučio da odustane od primene takvih tehnologija u novim sistemima naoružanja.

Kako piše Sputnjik, SAD su se oslonile na druge vojne komponente, izjavio je pomoćnik direktora za hiperzvučna istraživanja Pentagona Majk Vajt, a prenosi “Vašington egzaminer”.

Sovjetski savez i Amerika započeli su hiperzvučna istraživanja već krajem ’40-ih godina prošlog veka, međutim Rusija je u tom domenu postigla daleko veći uspeh nego što je to slučaj sa Amerikom.

Iz tog razloga, direktor za odbrambena istraživanja i modernizaciju naoružanja u Pentagonu Mark Luis je istakao da je trenutno najveći prioritet Vašingtona primena hiperzvučne tehnologije u naoružanju. On je naglasio da SAD planiraju da naprave čitav kompleks takvog oružja, ali da ono neće biti spremno do sredine 2020-ih godina.

Luis je naveo i da je kao razlog zašto Rusija i Kina prednjače po pitanju razvoja hiperzvučnog naoružanja jer su na raspolaganju imale sva američka istraživanja u tom polju, imajući u vidu da je ta informacija bila javna.

“Amerika redovno objavljuje veliki broj tih istraživanja, a Kina i Rusija ih čitaju”, objasnio je on.

List “Vašington egzaminer” je podsetio i da su u februaru američki vojni zvaničnici tražili da se uloži više sredstava kako bi Amerika stigla Rusiju i Kinu u sferi hiperzvučnog oružja.

Inače, Rusija je do sada testirala nekoliko vrsta hiperzvučnih raketa koje se mogu lansirati sa brodova, podmornica, ali i sa kopna i iz vazduha. Radi se o raketama “Cirkon”, “Avangard” i “Kindžal”, a prema najavama ruskih zvaničnika, radi se na razvoju još desetak projekata, piše Sputnjik.

Danas objavljeno

“Bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv”

M.

Uhapšena još dva muškarca zbog ubistva Đokića

M.

Kod Okučana poginule tri osobe u sudaru

M.

Ostavite komentar