15. Marta 2021.

Rusi spustili teleskop za proučavanje neutrina u Bajkalsko jezero

Big Portal

Podvodni neutrinski teleskop nazvan “Bajkal GVD” gradi se od 2015. godine, a krajnji cilj mu je praćenje neutrina, najmanjih od svih poznatih čestica. Naime, stručnjaci su ustanovili da jedan zasebni neutrino ima masu koja je oko milion puta manja od mase elektrona.

Ruski naučnici su teleskop spustili na dubinu između 750 i 1350 metara, oko četiri kilometra od obale jezera.

Neutrine je vrlo teško otkriti, a voda je efikasan medij za to.

Optički moduli teleskopa proučavaće dno jezera i tražiti neutrine, jedine čestice koje zemljina kora ne zaustavlja, a teleskop je dizajniran tako da detektuje interakcije između molekula vode u ledu i subatomskih čestica.

Sastoji se od umreženih optičkih senzora koji su spušteni u pravougaone u ledu, rekao je AFP-u Dmitrij Naumov iz Zajedničkog instituta za nuklearna istraživanja dok je stajao na zaleđenoj površini jezera.

Foto: Profimedia

“Bajkal GVD” će se odsad nadmetati s “Ice Cubeom”, opservatorijom za neutrine koji se nalazi u američkoj istraživačkoj stanici na Antarktku.

Ruski naučnici kažu da je njihov neutrino detektor najveći na severnoj hemisferi. Pojasnili su da je Bajkalsko jezero, najveće slatkovodno jezero na svetu, idealno mesto za istraživanje zbog svoje dubine, prenosi ndtv.https://www.youtube.com/embed/j0awz-YF1PU

“Bajkalsko jezero jedino je jezero u koje možete postaviti neutrinski teleskop zbog njegove dubine”, rekao je AFP-u Bair Šojbonov iz Zajedničkog instituta za nuklearna istraživanja, dodavši da je “važna i prozirnost vode, kao i to što se radi o slatkovodnom jezeru”.

“Veoma je važna i činjenica da ovde tokom dva, dva i po meseca imamo ledeni pokrivač”.

Teleskop “Bajkal” rezultat je saradnje naučnika iz Rusije, Češke, Slovačke, Nemačke i Poljske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare