Rusi spasavaju EU: Ekspresno stigao odgovor na "ponudu koja se ne propušta" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rusi spasavaju EU: Ekspresno stigao odgovor na “ponudu koja se ne propušta”

Nakon ponude Moskve da može pomoći Briselu koji je na tankom ledu kada je reč o vakcinaciji protiv koronavirusa, munjevito brzo je stigao odgovor iz EU.

Iz Moskve je, podsetimo, stigla ponuda koja se ne odbija – kompanija koja stoji iza ruske vakcine protiv koronavirusa ponudila je Evropskoj uniji da im tokom drugog kvartala ove godine pošalje 100.000.000 doza vakcina “sputnjik V”.

Brisel danima ima ogromnih problema u vakcinaciji stanovnika Unije zbog kašnjenja ranije dogovorene isporuke vakcina iz kompanije Astrazeneka. Danas je i iz kompanije Moderna saopšteno zvaničnicima u Parizu da ni oni neće moći da poštuju raniji dogovr, odnosno i ta vakcina će kasniti.

Nakon ponude Moskve, ekspresno se javio nemački institut “Pol Erlih”, odakle je saopšteno da su već u kontaktu s Rusijom u vezi s registracijom vakcine protiv koronavirusa “sputnjik V” u Evropskoj uniji.

Zvaničnog stava tela koje je zaduženo za konačnu odluku Evropske komisije doduše još nema, ali im stvarnost ne dozvoljava da odugovlače. Rat sa Astrazenekom se nastavlja, Velika Britanija, u koju je otišla najveća količina vakcina Astrazeneke, neće Briselu da pokaže ugovor s tom farmaceutskom kompanijom, Brisel od Astrazeneke traži da objave detalje ugovora i tako dalje….

Za to vreme, dve članice EU, obe naši susedi, polako počinju da razmišljaju da se okrenu drugom tržištu – Rusiji, ali i Kini. Doduše, mađarski premijer odavno je izneo stav koji je i danas potvrdio. Rekao je da bi njegova zemlja već danas ili sutra mogla da potpiše ugovor o nabavci kineskih vakcina, dok je ruska “sputnjik V” već nabavljena, i to prošle sedmice.

Sada u priču o nabavvi ruske vakcine u zemljama EU ulazi još jedna zemlja – Hrvatska. I iz Zagreba se danas čulo da se razmišlja o ruskoj vakcini i njenoj nabavci jer treba biti realan – ove naručene još nema.

Danas objavljeno

Pojačane mjere povodom dolaska delegacije Srbije u Banjaluku

M.

Indonezija izgubila podmornicu kod Balija, traži pomoć Singapura i Australije

M.

Ništa od sastanka u Briselu: Vučić stiže 26. aprila, Kurti dva dana kasnije

M.

Ostavite komentar