Rusi skoro ubili Zelenskog na početku rata? "Kao u filmovima" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rusi skoro ubili Zelenskog na početku rata? “Kao u filmovima”

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opisao je u intervjuu u časopisu “Tajm”, kako su ruske snage bile blizu da ga zarobe ili ubiju u ranim satima invazije.

U razgovoru sa reporterom Sajmonom Šusterom, koji je proveo dve nedelje u predsedničkom kompleksu u Kijevu, Zelenski je opisao kako su ruske trupe bile blizu da pronađu njega i njegovu porodicu dok su pokušavale da zauzmu vladin okrug u glavnom gradu prvog dana sukoba.

Dok su mnoga njegova sećanja na tih prvih nekoliko sati ostala “fragmentirana“, Zelenski je rekao da se vreme pred zoru 24. februara izdvaja. Nakon što je bombardovanje počelo, on i njegova supruga Olena Zelenska otišli ​​su da kažu ćerki (17) i sinu (9) da se pripreme da pobegnu iz kuće.

“Probudili smo ih. Bilo je glasno. Tamo su bile eksplozije”, rekao je Zelenski za “Tajm”.

Ukrajinska vojska je rekla Zelenskom da su ruski udarni timovi padobranaca došli u Kijev da ubiju ili zarobe njega i njegovu porodicu.

“Pre te noći, takve stvari smo videli samo u filmovima”, rekao je za magazin Andrij Jermak, šef njegovog kabineta.

Reporter opisuje da su pucnjave izbile oko vladine četvrti kada je pala noć prvog dana rata. Čuvari u krugu ugasili su svetla i doneli pancire i jurišne puške za Zelenskog i desetak njegovih pomoćnika. Jedan od retkih zvaničnika koji je znao da koristi oružje bio je Aleksij Arestovič, veteran ukrajinske vojne obaveštajne službe.

“Bilo je to apsolutno ludilo, svi su dobili automatsku pušku”, rekao je Arestovič za “Tajm”.

Novinar dalje opisuje da su ruske trupe dva puta pokušale da upadnu u kompleks dok je porodica Zelenskog još bila unutra.

Sledeće noći, nakon što je odbio ponude za sigurnije okruženje, uključujući evakuaciju američkih i britanskih snaga koja bi mu omogućila da uspostavi vladu u egzilu, Zelenski je izašao u dvorište da snimi sada već poznatu video poruku na svoj telefon. Zelenski tvrdi da je u tom trenutku postao istinski svestan svoje uloge u ratu. Kaže da je shvatio da je simbol. “Shvatio sam da moram da se ponašam onako kako se mora ponašati šef države”, rekao je Zelenski za “Tajm”.

Danas objavljeno

Rusi žestoko odgovorili: Uništenje

Vanja A

Jasan plan? Jednim udarcem se uništava Evropa ali i…

Vanja A

Trese se Turska

Vanja A

Ostavite komentar