2. Jula 2020.

Rusi omogućili Putinu da vlada do 2036.

Big Portal

Međutim, jednonedeljni referendum, koji je završen danas, obeležili su mnogobrojni izveštaji o pritiscima na birače i drugim nepravilnostima.

Sa zatvaranjem većine birališta u državi i u prebrojanim 20 odsto oblasti, 72 odsto je glasalo za ustavne amandmane, prema podacima Centralne izborne komisije.

Prvi put u Rusiji, glasanje je trajalo nedelju dana kako bi se povećala izlaznost gradjana ali i smanjile gužve na glasačkim mestima zbog pandemije korona virusa.

Do zatvaranja birališta u Moskvi i većini drugih delova Zapadne Rusije, ukupna izlaznost je iznosila 65 odsto prema izbornim zvaničnicima. U nekim regionima glasalo je čak 90 odsto birača sa pravom glasa.

Na najistočnijoj tački Rusije poluostrvu Čukotska, koje je devet sati ispred Moskve, zvaničnici su brzo objavili potpune preliminarne rezultate koji pokazuju da je 80 odsto birača podržalo amandmane, a u ostalim delovima Dalekog Istoka kažu da je više od 70 odsto podržalo izmene Ustava.

Kritičari Kremlja i nezavisni posmatrači izbora preispitivali su zvanične cifre.

“Posmatramo susedne regione i nepravilnosti su očigledne, postoje regioni u kojima je izlaznost veštački (pojačana), postoje regioni gde je to manje-više stvarno”, izjavio je Grigorij Melkonijants, kopredsednik nezavisne grupe za praćenje izbora Golos za Asošijeted pres.

Predsednik Rusije Vladimir Putin glasao je danas u Moskvi na glasačkom mestu u Ruskoj akademiji nauka.

Njegovo lice je bilo otkriveno, za razliku od većine ostalih glasača kojima su na ulazu bile ponudjene besplatne maske.

Kremlj smatra da su amandmani neophodni za stabilnost i sigurnost zemlje, dok Putinovi kritičari smatraju da izmene predstavljaju potez koji bi mu obezbedio da ostane još dugo na vlasti.

Putin je juče pozvao gradjane da glasaju o amandmanima i napomenuo da je svaki glas važan.

“Ne glasamo samo za amandmane. Glasamo za zemlju u kojoj želimo da živimo, za zemlju koju želimo da ostavimo našoj deci i unucima”, rekao je Putin.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare