26. Septembra 2021.

Rusi neće Putina?

Big Portal

Demonstranti su nosili transparente, a jedan od natpisa glasio je “vratite izbore”, navodi Rojters.

Protest je organizovalo nekoliko političara, uglavnom komunista, koji tvrde da im je pobeda ukradena manipulacijama glasanjem putem interneta, zbog čega traže njegovo ukidanje.

Kremlj je najavio da će na narednim izborima širom zemlje biti u upotrebi elektronsko glasanje, koje je za prošlonedeljne izbore korišćeno jedino u Moskvi i u nekoliko drugih regiona.

Ruska policija je juče privela opozicione aktiviste i upozorila da će rasturiti sve ilegalne skupove tokom vikenda, ali na današnjem protestu nije bilo hapšenja.

Moskovska policija je saopštila da je na protestu bilo oko 400 učesnika, uključujući novinare, dok Rojters, pozivajući se na jednog očevica, procenjuje da je bilo oko 1.500 ljudi.

Prema konačnim rezultatima izbora, vladajuća Jedinstvena Rusija, bliska predsedniku države Vladimiru Putinu, osvojila je 324 od 450 poslaničkih mesta u donjem domu parlamenta, više od dve trećine, koliko je potrebno za promenu Ustava.

Drugo mesto su zauzeli komunisti, sa 57 mandata, a u parlament su ušle još tri stranke.

Na izborima nije učestvovao najuticajniji deo opozicije, pošto su ruske vlasti proglasile ekstremističkim organizacije vodećeg kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog i zabranile kandidovanje svakome ko je povezan sa njima.

Glasanje su obeležile brojne tvrdnje o nepravilnostima, uključujući manipulacije sa glasačkim listićima i višestruko glasanje istih osoba na različitim biračkim mestima, naveo je Asošiejted pres.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare