4. Juna 2022.

Rusi najviše vole da je piju, ali našli su još 5 načina na koji mogu da je koriste

Big Portal

Ovo je pregled najčešćih situacija u kojima Rusi primenjuju votku – osim što je piju, naravno!

Napominjemo da iako nabrojane lekovite metode mogu da budu efikasne i pomažu u ekstremnim situacijama, ipak ih ni u kojem slučaju ne treba tretirati kao zamenu za stručnu medicinsku pomoć.

1. Spušta visoku temperaturu

Visoka temperatura može biti opasna. Votka može da posluži kao privremeno rešenje u situacijama kada nije moguće da vam se pruži hitna i stručna medicinska pomoć i prepisana terapija. Natopite sunđer votkom i utrljajte je pacijentu na ramena, grudi i ispod oba pazuha, i pustite da se osuši. To je proverena metoda za privremeno spuštanje temperature tela, što u pojedinim situacijama može da bude spasonosno. Naš narod obično koristi rakoju komovicu za spuštanje temperature i pravi obloge kada je pomeša sa vodom.

2. Osvežava odeću

Votka pomaže da se neutralizuje miris odeće koja je već za pranje. Ako nemate mogućnost da operete svoju košulju, a morate i dalje da je nosite (recimo, ako ste na službenom putu u udaljenim delovima Sibira ili je kod vas već odavno nestalo vode i nikako da dođe), jednostavno pomešajte ¼ votke s ¾ vode i poprskajte košulju. Na isti način možeteda osvežite i obuću. Zatim ostavite odeću ili obuću da se suši napolju dok ne ispari miris alkohola i sve je spremno za sutrašnji sastanak.

3. Deluje umirujuće nakon uboda insekata

Ubod pčele, bube i naročito komarca može da izazovr alergijsku i toksičnu reakciju, tj. oticanje i svrab. Ako nemate nikakve teže simptome i ne patite od jake alergijske reakcije, svrab može da se otkloni i pomoću votke. Nanesite je na pamučni štapić za uši i trljajte njime mesto uboda. Votka bi trebalo da dezinfikuje kožu i ublaži svrab.

4. Služi kao sredstvo za dezinfekciju

Votku možete koritsiti kao sredstvo za dezinfekciju. Možete njome istrljati ruke i tako eliminisati viruse i bakterije pre nego što odlomite komad hleba u divljini. Ako nemate specijalne lekove, votka može da bude spasonosno sredstvo za dezinfikovanje manjih posekotina i rana. Imajte u vidu da se dezinfekcija rane votkom danas tretira kao zastarela i da poedini medicinski radnici u normalnim uslovina ne preporučuju njeno korišćenje u te svrhe. Ali u nedostatku odgovarajućih medicinskih sredstava votka može da bude od velike pomoći, jer je daleko bolje dezinfikovati ranu votkom nego je ostaviti neobrađenu u nesterilnom okruženju.

5. Čisti prozore

Nemate sredstvo za čišćenje prozora? Upotrijebite votku. Navlažite meke maramice votkom i operite prozore. Votkom se na isti način mogu čistiti i čaše. Metoda je proverena. Alkohol brzo čisti prašinu i suši se ne ostavljajući tragove poput karakterističnog mirisa. Ranije se u Rusiji votka koristila i za čišćenje monitora. Zapravo, i danas se koristi!

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare