Ruši li novi auto-put povratničke kuće? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ruši li novi auto-put povratničke kuće?

Mještani tri mjesne zajednice u opštini Modriča traže da se izmjeni planirana trasa auto-puta Doboj-Vukosavlje-Bijeljina, jer prema sadašnjem planu ta saobraćajnica prolazi kroz njihova naselja zbog čega bi se moralo srušiti stotinjak obnovljenih kuća hrvatskih povratnika.

Potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, Josip Jerković, kaže da je radna grupa koja je dobila zadatak da odredi trasu budućeg auto-puta odlučila da jedan dio prođe kroz hrvatska povratnička naselja.

– Dio trase bi trebao ići preko naselja Garevci, Kladari i Pećnik, što je unijelo nemir među povratnike jer bi mogli ostati bez svojih kuća – istakao je Jerković.

On je u utorak zajedno sa delegatom u Vijeću naroda Republike Srpske Davorom Čordašem obišao navedena naselja gdje su razgovarali sa dvjestotinjak Hrvata, koji su zatražili pomoć kako bi se navedena trasa izmjestila.

– Predsjednik Opštinskog odbora HDZ BiH u Modriči, Petar Gagulić, dao nam je na uvid nacrt predložene trase auto-puta. Ako bi se ostalo pri tom planu moralo bi se srušiti stotinjak povratničkih kuća Hrvata, što je za nas neprihvatljivo – istakao je Jerković.

On dodaje da će danas u opštini Modriča biti održana javna rasprava o predloženom projektu, te da će na nju doći i mještani navedenih naselja, koji će iskazati svoje nezadovoljstvo i zatražiti izmjenu plana.

– Naravno da treba izgraditi planirani auto-put. Kao potpredsjednik Republike Srpske uvijek ću podržati i podržavam izgradnju cesta jer one povezuju ljude. Međutim, smatram da izgradnja ne bi trebala da ide na ničiju štetu već treba naći rješenje i zaobići kuće povratnika, kao što ih je zaobišao plinovod koji se gradi zajedno sa auto-putem- kaže Jerković. On ističe da mu nije jasno da li su i koliko stručne te osobe koje su napravile navedeni projekat za auto-put jer bi po sadašnjem planu izgradnja auto-puta koštala daleko više nego da ide nekom drugom trasom.

– Planirani auto-put prolazi nedaleko od župnog ureda i župne kuće, te ide preko kuća i prolazi kraj škole. Istovremeno, trasa plinovoda koji se gradi zajedno sa auto-putem ne ide tom rutom, već je zaobišla kuće – naglašava Jerković.

On ističe da su predsjednici navedenih mjesnih zajednica dali prijedloge kuda bi trasa auto-puta trebalo da ide kako bi zaobišla njihove kuće i druge objekte.

Jerković je njihove prijedloge uputio Ministarstvu saobraćaja i veza RS. On ističe da mu je zamjenica ministra kazala da još nisu dobili navedeni projekat na uvid jer tek treba da prođe javnu raspravu.

– Kazala je da taj projekat rade stručne službe zadužene za trasiranje auto-puteva – istakao je Jerković.

On je izrazio nadu da će HDZ BiH i SNSD sa svojim dobrim, prijateljskim odnosima, na kraju naći zajedničko rješenje u vezi ove problematike.

Jerković je najavio da će o tome danas biti riječi i na sjednici Predsjedništva HDZ BiH, koja se treba održati u Kupresu.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, Neđo Trninić, kaže da nije upoznat sa predloženom trasom auto-puta jer ona još nije prošla javnu raspravu.

– Nema potrebe za dizanjem tenzija jer je u svakom slučaju to tek u fazi nacrta i do konačne verzije može se još mnogo puta izmjeniti. Auto-put je još daleko od realizacije i ništa neće biti urađeno na ničiju štetu – naveo je Trninić.

Srpskainfo

Danas objavljeno

Pala odluka: Od februara obavezna vakcinacija

M.

Erdogan putuje u Ukrajinu: “Imam nadu”

M.

Putinu stigla nova prijetnja od Bajdena

M.

Ostavite komentar