29. Juna 2022.

Rusi kritikovali Albance? “Ozbiljno smo zabrinuti”

Big Portal

Rekao je prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski na sednici Saveta bezbednosti UN u utorak, i dodao da se krši dosadašnja praksa Saveta bezbednosti.

“Ozbiljno smo zabrinuti zbog politike albanskog predsedavanja po pitanju učešća predsednika Zelenskog na sastanku. Po ovom pitanju nije bilo konsultacija sa svim članovima Saveta. Delegacije su faktičko stavljene pred svršen čin u poslednjem trenutku. Time se krši ustaljena praksa i tradicija rada Saveta bezbednosti”, objasnio je Poljanski.

Ruski diplomata je napomenuo da bi, prema utvrđenim normama, svi govornici trebalo da budu u sali za sednice, prenosi Sputnjik.

“Više puta smo potvrdili naše shvatanje da predstavnici država koje žele da govore u Savetu bezbednosti moraju biti fizički prisutni u sali za sednice. Savet bezbednosti UN ne bi trebalo da se pretvara u platformu za daljinsku propagandnu kampanju predsednika Zelenskog da moli za oružje od učesnika samita NATO-a”, naglasio je Poljanski.

Zelenski je u obraćanju zatražio od Saveta bezbednosti UN da utvrdi pravnu definiciju pojma “teroristička država” i optužio je Rusiju za takvo ponašanje.

On je istovremeno apelovao na SAD da proglase Rusiju zemljom koja sponzoriše terorizam a nakon, kako tvrdi, napada na tržni centar u Kremenčugu..

Poljanski je rekao da je Rusija izvela napad na hangare sa zapadnim oružjem u Kremenčugu, a ne na tržni centar.

Prema njegovim rečima, oružje koje Zapad isporučuje Kijevu, kao i strani plaćenici koji su stigli u Ukrajinu, legitimni su vojni ciljevi Rusije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare