Rupe u zakonu: Aviona ima, ugovora nema - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Rupe u zakonu: Aviona ima, ugovora nema

Iako bi sve institucije koje troše javna sredstva na nabavku robe ili usluga morale da provedu postupak javne nabavke, u slučaju kupovine novog aviona “cesna” od 19 miliona maraka za potrebe Vlade Srpske, javnog tendera nije bilo. Zakonom o javnim nabavkama nije propisana kazna za nepoštovanje zakona, što nadležnima daje odriješene ruke za nezakonite nabavke.

Dok se Republika Srpska stalno zadužuje da bi održala likvidnost, vlast se ne odriče luksuza. Već je uplaćen depozit od 1,4 miliona dolara za nabavku novog aviona. Međutim, za ovu nabavku nije raspisan javni tender, a Vlada vješto izbjegava odgovore kojim aktom je odobrena kupovina aviona.

“Ovdje je prije svega odgovornost na Vladi, ona treba da da informacije građanima koji su izvori finansiranja, kojim procedurama će ići kupovina aviona i, ukoliko se ide na izuzetke od zakona, to se mora pojasniti i objelodaniti građanima koji sve to finansiraju” – kaže Ivana Korajlić iz Transparensi internešnela BiH.

Ipak, Vlada danima daje kontradiktorne informacije. Kompletna konfuzija u vezi sa nabavkom aviona počela je kad je prije nekoliko dana predsjednik Vlade Radovan Višković kupovinu pravdao time da sadašnji avion ima kvar, zbog čega je morao biti prizemljen.

“Donijeli smo odluku da idemo u nabavku aviona, da kompletan iznos finansiramo iz budžeta RS i po dolasku novog aviona ovaj avion koji sada imamo prodaćemo na licitaciji, jer ćemo time znatno više dobiti sredstava nego da smo išli u zamjenu i doplatu”, rekao je ranije predsjednik Vlade RS Radovan Višković

Iz Agencije za javne nabavke BiH, koja je nadležna da osigura pravilno provođenje javnih nabavki, kažu da nemaju dovoljan broj informacija u vezi s nabavkom aviona.

Prema Zakonu u javnim nabavkama, agenciji su vezane ruke, jer nema osnova ni da kazni niti da natjera Vladu da objavi proces kompletne nabavke, jer nema zavničnog ugovora o kupoprodaji. Dodatni problem je i to što niko u BiH ne izriče sankcije zbog nepoštovanja zakona.

“Ono što se može uraditi što je zakon propisao jeste to da, u slučaju da nije bilo žalbenog postupka, agencija za javne nabavke je nadležna da pokrene prekršajni postupak i prvi prekršaj jeste da je nabavka provedena bez poštivanja zakona o javnim nabavkama”, kaže Igor Vukajlović (Udruženje za borbu protiv korupcije u javnim nabavkama „Tender”).

“Smatram da niko ne može u ovom trenutku reagovati, osim što se mora zahtijevati da Vlada RS objavi sve dokumente i pokrene transparentnu proceduru ili, ako bi se išlo na bilo kakve izuzetke, da se to obrazloži, objasni” – dodaje Ivana Korajlić.

Javni tender se ne raspisuje samo u slučaju ako se avion kupuje iz donacija, ali ako je nabavka iz budžeta Srpske, kao u ovom slučaju, onda je Vlada obavezna da raspiše javnu nabavku. Bez obzira na nepravilnosti u nabavci, za novi avion već je rezervisan hangar na banjalučkom aerodromu, a dolazak se očekuje u novembru.

(BN televizija)

Danas objavljeno

BiH pred tihim umiranjem

M.

U Srbiji preminula 63 pacijenta, virusom zaraženo 6.697 osoba

M.

Kako su nestale maske iz apoteke UKC Srpske?!

M.

Ostavite komentar