30. Jula 2020.

Runda ili ultimatum?

Big Portal

Kako je ranije, zvanično, objavljeno razgovaraće se o problemu raseljenih i nestalih, kao i o ekonomskim temama. Delegaciju Srbije predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, dok će sa kosovske strane na čelu tima biti koordinator za dijalog Skender Hiseni.

Ovo će biti drugi sastanak na ekspertskom nivou. Predstavnici Kosova i Srbije sastali u Briselu, 23. jula, kada je delegacija Kosova odbila da razgovara o ekonomskim temama.

Američki ambasador: Predloženi Zakon o vrednostima OVK zastrašuje građane FOTO
Međutim, pitanje koje se postavlja je da li će Srbiji na današnjem sastanku biti uručen neki ultimatum, o kom se prethodnih dana pisalo u medijima.

Malo je verovatno da administracija u Briselu na današnjem sastanku uruči nacrt sveobuhvatnog sporazuma srpskim pregovaračima o čemu se prethodna dva dana spekuliše, saznaje “Blic” u diplomatskim krugovima.

Taj list podseća da se pre dva dana pojavila informacija kako bi briselski zvaničnici mogli da ubrzaju pregovarački proces i praktično pred svršen čin dovedu delegaciju naše zemlje.

Međutim, kako kaže više sagovornika “Blica” iz Brisela, teško je očekivati da se na sastanku na kojem se govori o tehničkim pitanjima direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću uruči nacrt sveobuhvatnog sporazuma.

“To jednostavno nije praksa”, navodi izvor.

Informacija da se na mala vrata sprema sporazum koji znači de fakto priznanje Kosova zbunila je i zatekla čak i zvanični Beograd. Juče su se vodili diplomatski razgovori sa svim svetskim centrima, a naš državni vrh tražio je objašnjenje.

To nas navodi na činjenicu da se Zapad ponovo veoma zainetersovao za ovo pitanje, navodi dalje “Blic” i dodaje da su se prvo aktivirale SAD. Evropljani su to primetili.

Slučajno ili ne, tek Haški tribunal u trenutku kada se Tači sprema za let u Vašington, podiže optužnicu protiv njega i njegovih saradnika za ratne zločine, što predsednika Kosova navodi da otkaže put. Brojne su bile teorije da je potez Tribunala bio dogovoren kako bi Evropa vratila pitanje Kosova pod svoje okrilje.

I upravo tada, Brisel preuzima čitav proces, takođe “grenelovski brzo”, a prva runda dijaloga, posle dve godine pauze već je održana.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare