Rumunija dobila novu vladu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rumunija dobila novu vladu

Novi rumunski premijer Ludovik Orban položio je zakletvu u predsedničkoj palati Kotročanji u Bukureštu. To će omogućiti zvaničnom Bukureštu da predloži svog kandidata za evropskog komesara za saobraćaj, pa će moći da bude izabrana nova Evropska komisija.

Nova vlada ima jednog potpredsednika i 16 ministara. Prethodnoj socijaldemokratskoj vladi bivše premijerke Vjorike Dančile izglasano je nepoverenje 10. oktobra.

Ipak, 56-godišnji bivši ministar saobraćaja, inače lider konzervativne Nacionalne liberalne partije, moraće da kroz pregovore obezbeđuje većinu za svaki zakonski predlog od stranaka usitnjene opozicije.

“Moramo da preduzmemo sve da pravda bude nezavisna u Rumuniji, bez političkog uticaja. Moramo da obezbedimo slobodan pristup pravosudnom sistemu za građane, koji će ponuditi pravdu za svakog našeg građanina”, rekao je Ludovik Orban.

Mandat nove vlade trajaće do parlamentarnih izbora koji bi trebalo da se održe sledeće godine.

“Imate nekoliko ministara u Vladi koji nisu dobili pozitivno mišljenje nadležnog odbora. Imate i ministre koji ne bi trebalo da budu u vladi desnog centra. Ali, naravno, to je Vaša odluka, pa i odgovornost”, kaže Hunor Kelemen, predsednik Demokratskog saveza Mađara u Rumuniji.

Izborom nove vlade završava se kriza koje je usporila formiranje nove Evropske komisije jer se čekao predlog Rumunije za novog evropskog komesara za saobraćaj.

Orban je najavio da će predložiti kandidata za evropskog komesara posle konsultacija s predsednikom Klausom Joanisom.

RTS

Danas objavljeno

Majka bacila dvoje djece kroz prozor; “Umorna od toga što je sama”

M.

Fon der Lajen poručila: Cilj EU do kraja 2021. izvesti 700 miliona doza vakcina protiv korone

M.

Tragedija: Utopilo se dvoje djece kod Lovćenca

M.

Ostavite komentar