Rumuni žele da prave 400.000 Dacia godišnje u domaćoj fabrici - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Rumuni žele da prave 400.000 Dacia godišnje u domaćoj fabrici

Rumunska auto-kompanija uložiće ukupno 100 miliona evra u domaću proizvodnju kako bi povećala godišnji kapacitet za 50.000 vozila.

Rumunska auto-kompanija uložiće ukupno 100 miliona evra u domaću proizvodnju kako bi povećala godišnji kapacitet za 50.000 vozila.

U novom investicionom planu kompanije Dacia učestvovaće i rumunska vlada, i to sa 25 miliona evra. Kako se navodi, cilj je da se u domaćim pogonima ovog rumunskog proizvođača već od 2020. godišnje izrađuje 400.000 automobila.

Paralelno sa novim investicijama u proširenje fabričkih kapaciteta, Dacia planira da poveća i broj modela u svojoj gami. Kako saznaje News.ro, među kandidatima za novi Dacia model je bar jedan derivat aktuelnog Dustera. U rumunskom proizvođaču nisu precizirali o kom automobilu se radi, ali veruje se da bi to mogao biti produkcijske pikap baziran na Dusteru.

Pikap bi se izrađivao u saradnji sa firmom Romturingia koja se bavi modifikacijom i nadogradnjom karoserija, a koja je pre nekoliko godina već napravila ograničenu seriju od 500 ovih vozila zasnovanih na prvoj generaciji Dustera.

Pored toga, spekuliše se da će Dacia lansirati i elektrifikovanu verziju svog SUV modela.

U međuvremenu, rumunski proizvođač je odustao od produžene verzije, takozvanog Grand Dustera sa 7 sedišta, jer je procenjeno da bi jedan takav automobil bio preskup za prosečnog kupca Dacie, koja važi za niskobudžetni evropski auto-brend.

Takođe, kao jedan od kadnidata za novi Dacia model spominje se kupe-krosover Renault Arkana koji se trenutno prodaje u Rusiji, a rumunski proizvođač bi ga “prepakovanog” izrađivao pod sopstvenim amblemom.

B92

Danas objavljeno

Iz Indije dolazi električni automobil s cijenom od deset hiljada dolara

V.R.

2023 Mitsubishi ASX

V.R.

Hibrid Lynk & Co 09 EM-P kao najsnažniji, ali ne i najbrži

V.R.

Ostavite komentar