RUKOVODSTVO OPŠTINE DVOR “Hrvatska ODUSTAJE od odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori” - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

RUKOVODSTVO OPŠTINE DVOR “Hrvatska ODUSTAJE od odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori”

Rukovodstvo opštine Dvor ima informacije da bi hrvatska Vlada mogla da odustane od izgradnje odlagališta za nuklearni otpad na Trgovskoj gori u blizini granice sa BiH, pišu Nezavisne.

U opštini Dvor je nezvanično rečeno da imaju informaciju da bi Vlada mogla da odustane od ovog projekta, jer se vode razgovori sa Ljubljanom da se skladište otpada iz Nuklearne elektrane “Krško” nastavi na postojećoj lokaciji u Sloveniji.

– Do nas su došle neke informacije da je zaključeno da bi premještanje lokacije bilo previše skupo i da je došlo do nepotrebnih političkih tenzija sa Slovenijom, koje će se na političkom nivou pokušati izgladiti – kaže sagovornik.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača očekuje da se u rješavanje ovog problema uključi novi Savjet ministara kako bi se bilateralno pronašlo rješenje sa Vladom Hrvatske.
– Imamo obećanje predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije da će tu temu uzeti u prioritet. Njegova ideja nije da se ide odmah sa tužbom, što smo mi predlagali, nego da se pokuša u bilateralnim razgovorima pronaći adekvatno rješenje. Imamo obećanje da će to biti jedna od tema razgovora prve naredne prilike – rekao je Drljača.

Gorjana Rosić, portparol Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, kaže da je njihov stav i dalje da će Hrvatska, prema važećim međunarodnim konvencijama, prije zvaničnog otpočinjanja projekata morati obaviti konsultacije sa BiH.

– Mi smo predlagali da se formira stručni ekološki tim koji bi trebalo da izanalizira cijelu situaciju. Čekamo da vidimo sa novim Savjetom ministara da li će doći do nekog pomaka – rekla je Rosićeva i dodala da Ministarstvo predviđa da će doći do međunarodne arbitraže ako Hrvatska ne odustane od ovog spornog projekta.

NEZAVISNE NOVINE

Danas objavljeno

Capak o sadržaju kovid pasoša

M.

U Hrvatskoj zaražena 491 osoba, 12 smrtnih ishoda

M.

Fajzer premješta dio proizvodnje iz Belgije u Rumuniju?

M.

Ostavite komentar