Ruke i stopala su vam uvijek hladni? Rani znakovi ove bolesti se uočavaju još u mladosti - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ruke i stopala su vam uvijek hladni? Rani znakovi ove bolesti se uočavaju još u mladosti

Starenje dolazi sa bolovima, ali nije sve što doživite normalan deo starenja i to uključuje lošu cirkulaciju. Kada je cirkulacija smanjena, često možete da osetite trnjenje, posebno u ekstremitetima. To je zato što krv ne dopire do područja u količinama koje su adekvatne za njihih. To se najčešće javlja u rukama i stopalima.

Iako se ovo stanje dešava ljudima uglavnom starijim od 40 godina, to ne znači da je deo procesa starenja. Loša cirkulacija može nastati kao rezultat osnovnog zdravstvenog problema kao što su dijabetes, srčana oboljenja i problemi sa arterijama i ako se ne leče, problem se neće rešiti sam od sebe, već će dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su krvni ugrušci, inficirani čirevi i, u ekstremnim slučajevima, amputacija.

Hladne ruke i stopala

Krv prenosi toplotu u sve delove našeg tela. Smanjena cirkulacija uzrokuje da se vaše ruke i stopala osećaju hladnije od ostatka tela jer nema dovoljno krvi u tom području.

Otok

Najčešće se otok vidi u rukama, gležnjevima i stopalima. Kada vaše telo ne može da cirkuliše tečnost u nekom području ili van njega, može doći do otoka. Kako se otok povećava, to vrši pritisak na krvne sudove koji teraju tečnosti iz krvnih sudova u okolna tkiva što dovodi do otoka.

Bol u zglobovima i grčevi u mišićima

Slaba cirkulacija može uzrokovati bol u vašim stopalima, nogama, rukama i šakama. Loša cirkulacija takođe može uzrokovati bol u vašim listovima koji se pogoršavaju kada sedite ili stojite duže vreme. Kada je cirkulacija smanjena na mišiće, hranljive materije ne mogu da dođu do tkiva onako kako bi trebalo i osećate ukočenost i grčeve, prenosi Eat This Not That.

Promena boje kože

Možda ćete videti bledu ili plavu boju vaših tkiva ako je količina krvi nedovoljna. Uglavnom se vidi na rukama, prstima na nogama, nosu i usnama.

Morate lečiti lošu cirkulaciju

Lečenje slabe cirkulacije mora se rešavati u zavisnosti od osnovnog uzroka. Na lošu cirkulaciju utiču i način života i razne bolesti. Na primer, ateroskleroza (suženje/stvrdnuće arterija) i dijabetes mogu izazvati probleme sa cirkulacijom i sa gore navedenim simptomima.

Promene u načinu života kao što su prestanak pušenja, gubitak težine, vežbanje i zdrava ishrana mogu poboljšati cirkulaciju i smanjiti probleme. Rano otkrivanje praćeno odgovarajućim ranim tretmanom može pomoći da se poboljša cirkulacija. Nošenje kompresivnih čarapa takođe može pomoći u smanjenju otok na nogama.

Postoji mnogo uzroka loše cirkulacije i ako ne preduzmete nešto u vezi sa slabom cirkulacijom, neće biti bolje. Dobra vest je da možete poboljšati svoj cirkulacija.

Danas objavljeno

Neke žene su na njega priključene i tokom porođaja: Zašto je CTG važan u trudnoći i šta on prikazuje?

Vanja A

Prirodni trikovi protiv prehlade i gripe koji stvarno djeluju

Vanja A

Mnogima omiljeni napitak može smanjiti rizik od dijabetesa

V.R.

Ostavite komentar