Rudari noć proveli na ulici, ne odustaju od zahtjeva - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Rudari noć proveli na ulici, ne odustaju od zahtjeva

Rudari sedam rudnika u Federaciji BiH dočekali su jutro na otvorenom ispred zgrade federalne Vlade i ponavljaju da ne odustaju od svojih zahtjeva.

Rudari su noć proveli okupljeni u manjim grupa oko zapaljenih vatri i ogrnuti ćebadima koje su im, uz tople napitke, donosili građani.

Federalni mediji prenose da se danas očekuje razgovor sindikata i vlasti radi iznalaženja zajedničkih rješenja.

Na noćašnjem sastanku u Vladi FBiH, koji je sazvao premijer Fadil Novalić, formiran je pregovarački tim za razgovore sa predstavnicima rudara, koji su najavili nastavak protesta.

Resorni ministar Nermin Džindić rekao je da su na sastanku analizirali svih osam zahtjeva sindikata, te zadužili novoformiranu radnu grupu da odmah uđu u pregovore.

“Nekoliko zahtjeva sa njihovog spiska su logični i mi ćemo ih prihvatiti, neki nisu logični i trebamo razgovarati. Nemoguće je odjednom zamijeniti sedam direktora iz sedam rudnika. Doveli bi sistem do kolapsa”, naveo je Džindić.

On je još jednom pozvao sve sindikate na razgovor i istakao da FBiH ne smiju dovesti u situaciju da se ugrozi snabdijevanje električnom energijom.

Rudari sedam rudnika koncerna “Elektroprivrede” juče ujutro su donijeli odluku o pokretanju radničke neposlušnosti prekidom proizvodnje kako bi dodatno iskazali protest protiv jednostranih odluka nadležnih.

Tokom dana okupili su se na protestu ispred zgrade Vlade FBiH. Rudari traže da bude ispunjeno njihovih devet zahtjeva, među kojima su utvrđivanje minimalne plate od 1.000 КM i ostavka svih direktora u Кoncernu “Elektroprivrede”.

Rudari traže stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku, te uvezivanje radnog staža.

Danas objavljeno

“Vladimir Putin da prizna”

M.

Nove mjere u Srpskoj: Skraćena izolacija i radno vrijeme kafića

M.

Dodik: Erdogan razumije situaciju u BiH

M.

Ostavite komentar