22. Novembra 2021.

Ručna kočnica ili elektronska “ručna” kočnica?

Big Portal

Mnogi premijum auto-brendovi potpuno su napustili klasičan tip ručne kočnice i prešli na elektronsku, mada neki i dalje koriste takozvanu nožnu parkirnu kočnicu.

Proizvođači kao što su Audi, Jaguar, Land Rover, Lexus, Mercedes i Porsche nemaju ni jedan model u prodaji sa tradicionalnom ručnom.

“Svedoci smo ‘umiranja’ mehaničke ručne kočnice, s obzirom da se auto-kompanije sve više odlučuju za elektronsku”, kaže Kris Nepmen iz CarGurus.

“U narednih nekoliko godina očekujemo dalje smanjenje broja automobila koji imaju u ponudi tradicionalnu ručnu, pa će ona biti dostupna samo u određenim specifičnim modelima”.

Mnogi mladi vozači verovatno neće uopšte biti u prilici da se upoznaju sa jednim od najprepoznatijivijih sadržaja u automobilu. Sa druge strane, to će onemogućiti mlade vozače da izvode vratolomije okretanja automobila pod ručnom.

Kod električne ručne kočnice nema sajle koja bi se mogla olabaviti ili “rastegnuti”, a mehanizam koristi elektromotor, koji aktivira kočnicu kada se motor ugasi, ili, na primer na uzbrdici, kada je aktivirana asistencija, najčešće nazvana hill-holder.

Foto: B92

Takva funkcija omogućuje polazak na uzbrdici/nizbrdici bez trzaja koji je postao znak prepoznavanja manje veštih vozača.

Naravno, gotovo je nepotrebno napominjati da manje vješti vozači, prilikomkretanja na uzbrdici, veoma često oštećuju druge elemente u vozilu, posebno lamelu kvačila.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare