12. Marta 2019.

Ručak u kutiji: Kako da ponesete zdrav i dijetalan obrok na posao

Big Portal

Svakog dana se pitate šta da jedete, a da bude ukusno i zdravo? Tajna je u obrocima pripremljenim kod kuće i u pravom izboru namirnica. A evo i naših prijedloga za savršeni ručak bez griže savjesti:

Sendvič na neobičan način

Tostirajte engleski mafin, prepolovite ga i namažite puterom, pa na obje polovine rasporedite nekoliko krišaka kruške i malo mocarele. Isjeckajte sirove glavice prokelja, prelijte maslinovim uljem i balzamikom i ubacite u sendvič, kaže Kamila Markus, osnivačica i vlasnica restorana West-Bourne u Njujorku.

Mini-zalogaji od velikog značaja

Slatke patuljaste paprike veoma su ukusne i nevjerovatno hranljive, kaže strukovni dijetetičar-nutricionista Natali Ron. Bonus: ne zahtijevaju vrijeme za pripremu.

Ugljeni hidrati na zdraviji način

Ako pasti dodate povrće bogato vlaknima i zdrave masti poput maslinovog ulja ili avokada, napravićete lako svarljiv obrok koji će vas satima držati sitim, kaže Ronova.

Ukusna alternativa tjesteninama

Isjeckajte 250 g brokolija, dodajte maslinovo ulje i pecite u rerni 25 minuta na 400 stepeni. Skuvajte 250 g bezglutenske tjestenine od leblebija. Tjestenine i brokoli sjedinite u činiji, zatim dodajte pesto sos, crni biber i bijeli luk u prahu radi boljeg ukusa.

Jelo od pet zvijezdica

Vaše tajno oružje: pečeno pile na roštilju. Izrežite ga na tanke parčiće i iskoristite kao proteinski dodatak salati i sendviču ili poslužite s povrćem.

Salata kao glavni obrok

Napravite salatu od dvije glavice kelja i pola avokada izrezanog na kockice, dodajte sok od pola limuna, kašiku ekstra djevičanskog maslinovog ulja i prstohvat soli i sve pomiješajte u velikoj činiji. Promiješajte rukama, pa sjedinite sa 100 g leblebija iz konzerve, šakom prepolovljenih čeri paradajza i pečenom piletinom izrezanom na 4 do 6 komada.

 

Cosmopolitan

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare