RT: Mala država na tlu Evrope je pobedila koronu, ali zato što nije članica EU - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

RT: Mala država na tlu Evrope je pobedila koronu, ali zato što nije članica EU

Mala država na teritoriji Evrope, sa 34.000 stanovnika, može odahnuti – vakcinisala je preko 70 odsto stanovništva i sprema se da proglasi kraj pandemije.

Reč je o San Marinu, a svoju pobedu nad koronavirusom može zahvaliti činjenici da nije članica EU pa samim tim nije morala da prati stroga pravila regulatornih tela Unije oko toga koje vakcine sme da koristi, piše Raša tudej.

Kako s enavodi u tekstu, vlasti San Marina odlučile su da nabave, između ostalih, i rusku vakcinu protiv koronavirusa Sputnjik V i njome su vakcinisali dobar deo stanovništva. Sada su njihovi stručnjaci uradili analizu koja ukazuje na to da su svi oni koji su primili Sputnjik V razvili vrlo malo sporednih efekata, a dobili su dovoljnu količinu antitela.

Istrađživanje je obuhvatilo period os 4. marta do 8. aprila, au njemu je učestvovalo oko 2.500 ljudi, u dobi od 18 do 89 godina.

Takođe, navedeno je i da je vakcina pokazala efikasnost od 91.6 odsto kod različitih starosnih grupa, kao i efikasnost od 100 odsto zu slučaju različitih sojeva koronavirusa.

San Marino je je tako prešao prag od 70 odsto kompletno imunizovanog stanovništva još u maju. A pošto nije država članica EU, vlasti San Marina nisu morale da vode računa o strogim pravilima EU po kojima Sputnjik V još nije registrovan i odobren. Takođe, osim ruske vakcine, San Marino je koristio i Fajzerovu vakcinu.

S obzirom na broj potpuno vakcinisanih San Marino sada povlači restriktivne epidemiološke mere, dodaje RT

Danas objavljeno

Građani za “crni petak” potrošili skoro 25 miliona KM

M.

Šef SZO zabrinut: “Razumijem sve zemlje”

M.

Sutkinja Drena Marin osuđena na zatvor i zabranu vršenja dužnosti

M.

Ostavite komentar