RS nema katastar nepokretnosti - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

RS nema katastar nepokretnosti

Koliko republičke ustanove ne vode računa o vlastitim i kreditnim sredstvima pokazuje primjer Republičke uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove. Naime, kreditom Svjetske banke u iznosu oko 30 miliona maraka trebao je biti uspostavljen katastar nepokretnosti. Međutim, po svemu sudeći posao neće biti završen ni ove godine. Rok…

Koliko republičke ustanove ne vode računa o vlastitim i kreditnim sredstvima pokazuje primjer Republičke uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove. Naime, kreditom Svjetske banke u iznosu oko 30 miliona maraka trebao je biti uspostavljen katastar nepokretnosti. Međutim, po svemu sudeći posao neće biti završen ni ove godine.

Rok za uspostavljanje katastra nepokretnosti koji je dijelom finansiran iz kredita Svjetske banke, a kojim je trebalo da se riješi pitanje vlasništva fizičkih i pravnih lica, kao i vlasništva lokalnih zajednica i Republike Srpske prvobitno je bio do 2018. godine.

Međutim, ovaj posao ni do danas nije završen. Iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove ističu da je riječ o dugotrajnom procesu, te da rok imaju do 2020. godine.

Dok iz RUGIP-a pravdaju prethodne korake, bivši direktor uprave Tihomir Gligorić podsjeća da je menadžment još 2013. godine donio operativni plan kojim je predviđen rok od pet godina za uspostavljanje jedinstvene evidencije nekretnina, kako u urbanim dijelovima radi njihovog razvoja i privlačenja investicija, tako i u ruralnom području RS.

Kredit Svjetske banke za uspostavljanje jedinstvene evidencije nekretnina težak je oko 30 miliona maraka. Za Gligorića sporan je i način na koji su trošena ova kreditna sredstva.

Zbog svega navedenog, Gligorić pojašnjava da bi bilo dobro da Vlada i Narodna skupština RS uspostave nadzor nad Geodetskom upravom u namjeri da analizira njihov dosadašnji rad. U suprotnom, RUGIP će u javnosti i dalje biti prepoznatljiv po aferama i nezakonitim radnjama –zaključuje Gligorić.

BN TV

Danas objavljeno

Ursula fon der Lejen “traži” dodatna istraživanja: Evropa zna dovoljno o omikron varijanti da bude zabrinuta

M.

Podrška Putina i Rusije

M.

Naoružani muškarac ispred sjedišta UN-a se mirno predao policiji

M.

Ostavite komentar