RS najbolje štitite braneći je u institucijama BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

RS najbolje štitite braneći je u institucijama BiH

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović rekao je danas tokom obraćanja poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, da nastave čuvati Republiku Srpsku.

  • Čuvajući povjerenje između tri naroda u BiH, nastavite da čuvate Srpsku – istakao je Čović na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o političkoj i ekonomskoj situacij u BiH.

Komentarisao je i posljednje pregovore u Neumu.

  • Na pregovorima u Neumu o Izbornom zakonu prepoznali smo igru o uvođenju koncepta građanske države, a teme koje su tamo raspravljane doći će na razmišljanje i u Srpskoj – izjavio je Čović.

Naglasio je da je imperativ očuvanje Ustava BiH, naglasivši da bi otvaranje ovog pitanja bilo krajnje rizično za odnose u BiH, te da BiH može preživjeti samo kao zemlja tri konstitutivna naroda.

Narodne poslanike je pohvalio što čuvaju Republiku Srpsku, ali ih je pozvao i da ostave otvorena vrata i na druga dva naroda u BiH.

  • Republiku Srpsku ćete najbolje zaštiti ne samo ovdje nego braneći je u institucijama BiH – dodao je Čović.

Čović je rekao da su predstavnici međunarodne zajednice sugerisali predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, da dođe na sjednicu NSRS, ali je takođe istakao da su predstavnici Venecijanske komisije, koji su učestvovali u pregovorima, jasno potvrdno govorili o konceptu konstitutivnih naroda, što su stranke iz FbiH, kako je rekao htjele da ne bude tema kao pitanje diskriminacije.

Što se tiče razgovora, rekao je da u BiH ne postoji drugi izlaz osim da se razgovara i traže zajednička rješenja.

Danas objavljeno

Snažan zemljotres u juznom Pacifiku, bez upozorenja na cunami

M.

“Amerika je u ratu? Pitam se, kad smo to mi glasali za to?”

M.

MUP se oglasio: DNK analiza potvrdila da je telo Mateja Periša, preminuo nenasilnom smrću

M.

Ostavite komentar