22. Jula 2019.

Rotacija u Predsjedništvu BiH: Slijedi li pojačanje ili smirivanje tenzija i sukoba?!

Big Portal

To što je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić preuzeo mjesto predsjedavajućeg u jeku tenzija između Sarajeva i Zagreba neće pomoći komšijskim zemljama da smire strasti, nego će ih dodatno podgrijati.

Ovako stručnjaci komentarišu rotaciju Milorada Dodika i Željka Komšića, koji je mjesto Predsjedavajućeg BiH preuzeo u subotu.

Naglašavajući da je „Komšić dobio glasove od bošnjačke strane i da samo zauzima hrvatsku stolicu“, stručnjači ne očekuju nikakve promjene u odnosu na raniji period, iako je Komšić pitanje hrvatske granice na moru stavio u prvi plan. Ili je bar tako najavio.

Jači tempo

–Nakon rotacije predsjedavanja u Predsjedništvu BiH, ozbiljno ću razmotriti da se uputi novi set zaključaka, kojim će se tražiti rješavanje otvorenog pitanja utvrđivanja granice na moru s Hrvatskom, na način da se treba iskoristiti član Ustava BiH III5/a, koji jasno govori da će BiH preuzeti sve nadležnosti koje se tiču zaštite državnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodno-pravnog subjektiviteta – najavio je Komšić, te naglasio da će u radu Predsjedništva BiH, nametati jači tempo.

On je najavio i da će insistirati na rješavanju tog pitanja tako što, kako je rekao, neće druga pitanja rješavati sve dok ovaj dio koji se tiče rješavanja granice na moru s Hrvatskom ne bude riješen.

Dio političkog problema BiH

Za razliku od Komšića, novinar i analitičar Pejo Gašparević nije optimista. On je oštro kritikovao njegovu politiku navodeći da je Komšić „dio političkog problema BiH, a ne rješenja“. Na pitanje da li će biti razlike u odnosu na period kada je Predsjednišvom predsjedavao Milorad Dodik, kaže da ne očekuje promjene.

–To je lice i naličje jedne te iste politike. Ne očekujem ništa bolje od njega, mogu čak da očekujem da će on na momente možda biti i neugodniji. Ne razumijem racionalnost njegovih poteza. Možda se radi o nekakvim njegovim političkim frustracijama, jer je od Hrvata u BiH proglašen totalno neprihvatljivim, u nekim dijelovima čak nepoželjnim. Njemu se sigurno nije lako nositi s takvom pozicijom, ali sam joj je kumovao – ocijenio je on.

Kaže da najave Komšića da će pojačati tempo nisu iznenađujuće.

–To su izjave koje idu u sutret bošnjačkom političkom miljeu. On time potvrđuje da je politički Bošnjak iako je po nacionalnosti Hrvat. U ovoj situaciji, kada treba koliko-toliko harmonizovati odnose zemalja u ovom dijelu Evrope, on zagovara politiku koja vodi u zaoštravanje međunacionalinih interesa i međudržavnih odnosa i time zloupotrebljava poziciju člana Predsjedništa BiH iz reda hrvatskog naroda – objasnio je Gašparević.

Dalje navodi da je to zloupotreba nacionalnih osjećaja Hrvata, te da je Komšić jedna „potpuno politički zalutala osoba u političkom establišmentu BiH“.

–Od njega ne možemo očekivati nikakve opšte koristi. On postupa selektivno i gleda da se udovolji bošnjačkoj političkoj bazi. To jeste njegovo pravo, ali problem je što zauzima stolicu koja pripada Hrvatima – rekao je on.

Tojagić: Sve se svodi na spinovanje

Optimizma nema ni kod političkog analitičara Nebojše Tojagića. On smatra da je BiH u velikom problemu, jer se pravi problemi pokušavaju ugurati pod tepih, dok se sa sve tri strane spinuje.

–Mislim da je i kod Komšića i kod Dodika sve na nivou retorike. Zato sada, nakon odluke NSRS oko pelješkog mosta, možemo očekivati novi spin iz Sarajeva, a onda Republika Srpaka treba vratiti taj udarac nazad. Tako se sve svodi na spinovanje, a kada prođu četiri godine i kad se podvuče crta biće jasno da ništa nije urađeno i onda će se opet pred izbore potegnuti nacionalne teme kao što je Srebrenica i slično – rekao je Tojagić.

Iako stručnjaci nisu optimistični po pitanju Komišićevog uticaja na odnos Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nekadašnja predsjednica vlade Hrvatske i HDZ Jadranka Kosor imala je zanimljivu opasku. Ona je „savjteovala“ predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da Komšića sada treba pozvati u službenu posjetu u Zagreb.

Podsjećamo, trojica članova Predsjedništva BiH, bošnjački, srpski i hrvatski, na mjestu predsjedavajućeg se po načelu rotacije mijenjaju na svakih 8 mjeseci. Predsjedavajući poslije Komšića biće bošnjački član Šefik Džaferović.

Ivanić: Neće biti promjena

Bivšli srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da Komšićev dolazak na mjesto predsjedavajućeg neće donijeti neke veće promjene.

–Koordinacija nema nikakvu posebnu ulogu, sva tri člana su ravnopravna. Da li će Komšić to više iskoristiti pa biti prisutniji u javnosti, to je neko drugo pitanje. Ja ne očekujem nikakve posebne promjene. Do sad se ništa nije događalo, ne vjerujem da će se događati ni narednih 8 mjeseci. jednostavno, sastav je takav da je tu ne očekujem nikakav mogući pomak – rekao je Ivanić.

(Srpskainfo)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare