Ronioci u olupini broda pronašli 900 flaša konjaka za cara Nikolaja (VIDEO) - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Ronioci u olupini broda pronašli 900 flaša konjaka za cara Nikolaja (VIDEO)

Tim ronilaca pronašao je na dnu Baltičkog mora 900 boca francuskog konjaka, namijenjenih posljednjem ruskom caru, koje su se nalazile na transportnom brodu potopljenom od strane njemačke podmornice 1917. godine.

Intrigantna priča počela je u maju 1917. godine kada je švedski brod “Kiros” isplovio za Petrograd, noseći 50 sanduka francuskog konjaka i još 15 sanduka likera. Primalac pošiljke bio je niko drugi nego car Nikolaj Drugi, koji je abdicirao sa prijestola dva mjeseca ranije.

Rusija je i dalje formalno bila u ratu sa Njemačkim carstvom, pa je teret poslat iz Francuske na brodu koji je pripadao neutralnoj Švedskoj. “Kiros”, međutim, nikada nije stigao na svoje odredište.

Dok je prolazio pored ostrva Aland u Baltiku, presrela ga je njemačka podmornica “UC-58”.

Prema tadašnjem ratnom zakonu, Njemci su optužili posadu za krijumčarenje ilegalnog proizvoda, natjerali je da pređe na drugi brod, ali da prije toga potopi svoj. 900 boca, sa najboljim i najkvalitetnijim francuskim pićima, završilo je na dnu mora.

Prije 20 godina olupina broda je pronađena, ali je tada bilo previše opasno zaroniti i pokušati vađenje tereta. Sada je, ipak, tim švedskih i islandskih ronilaca odlučio da pokuša i uspio.

Ceo vek na dnu mora: Ronioci u olupini broda pronašli 900 flaša konjaka za cara Nikolaja (VIDEO)

Poslije nekoliko godina priprema, konačno su krenuli u akciju na međunarodnom brodu “Dipsi vorker” (Deepsea Worker). Uz pomoć robota, konačno su uspjeli da spasu oko 600 boca konjaka “De Haartman & Co” i 300 boca likera “Benediktin”, prenosi RTS.

Boce koje su izložili čine se da su netaknute. Neke od njih i dalje nose originalne voštane pečate i oznake.

“Važnost ovoga ne može da se dovoljno naglasi. Ne samo da je ovo rijetko otkriće, već je i dio istorije carske Rusije”, saopštio je švedski tim.

Posebna pažnja je na likeru “Benediktin” koji se više ne proizvodi, a njegovog proizvođača, koji vuče korijene od francuskih monaha, preuzeo je “Bakardi”.

Danas objavljeno

Najveći kruzer na svijetu iz brodogradilišta ide u staro željezo

Vanja A

Zašto Megan Merkl nosi cipele dva broja veće i koliko to ugrožava njeno zdravlje?

Vanja A

Sara Džesika Parker oštro odgovorila na osude koje dobija zbog sijede kose

Vanja A

Ostavite komentar