Roman Abramovič protjeran iz Velike Britanije - BIGportal.ba
Fudbal Sport

Roman Abramovič protjeran iz Velike Britanije

Ruski milijarder Roman Abramovič dobio je zabranu boravka u Velikoj Britaniji, pišu britanski tabloidi.

Vlasnik Čelsija već mesecima nije viđen u svom londonskom domu, a izvori iz Britanije tvrde da se više nikad neće smeti tamo vratiti.

Imigracioni zvaničnici navodno su dobili uputstva da zabrane Abramoviču povratak u njegovu vilu blizu palate Kensington, koju je platio 125 miliona funti.

Oligarhija (koja doslovno znači “vladavina manjine”; grčki oligos – “malo” i arkhê – “vladanje”) je oblik vladavine u kojoj se vlast nalazi u rukama manjeg dela stanovništva, koje svoj superiorni položaj obično duguje poreklu, materijalnom bogatstvu, vojnoj snazi, bezobzirnosti ili političkom uticaju. Neki politolozi veruju da su svi politički sistemi, bez obzira kako se nazivali, po prirodi oligarhije.

Na njegovom slučaju radi specijalna imigraciona jedinica.

Abramovič je jedan od 35 ruskih oligarha koje je lider Putinove opozicije Aleksej Navalni ocenio kao ključne pobornike Putinovog režima u Rusiji.

A vlada Velike Britanije je pokrenula sankcije protiv Rusije zbog vojne intervencije u istočnoj Ukrajini. Prvi na udaru su se našli ruski oligarsi.

Abramovič je 2018. godine postao državljanin Izraela, što mu je pomoglo da uđe u Britaniju na šest meseci, a s izraelskim pasošem je došao na kratki izlet u London.

Abramovičevo bogatstvo procenjeno je na 8,4 milijardi funti.

Njegov posed uključuje nekretnine, ali i seriju superjahti, od kojih samo jedna, imena Solaris, vredi 450 miliona funti i poseduje sistem za detekciju projektila.

Abramovič nikad nije imao britansko državljanstvo.

Ruski milijarder je svoje bogatstvo stekao tako što je prodavao nekretnine i posede koji su pre raspada Sovjetskog Saveza bili u vlasništvu države.

Čelsi je kupio 2003. godine. Bio je to tad prosečan engleski prvoligaš, a Abramovič je od njega stvorio jedan od najuspešnijih fudbalskih klubova u 21. veku.

“Plavci” su u Abramovičevoj eri postali prvi londonski klub šampion Evrope, a nedavno i prvak sveta.

Danas objavljeno

Ivana Španović kreće u pohod na nov dijamant

Zeljka

Zvezda domaćin finala Kupa

Zeljka

Srbija će imati teniserku na Rolan Garosu

Zeljka

Ostavite komentar