Onomad se taj dan koristio i da se nešto svježeg i dobrog mesa spakuje u zamrzivač ili pušnicu, da se nađe nešto za prezalogajiti tokom hladnih zimskih dana, a možda nešto pretekne i do 1. maja.
Ti dani su se zvali Dan republike ili svinjokolj – ružno zvuči, ali ipak mi ljudi smo mesožderi i na vrhuncu smo lanca ishrane. Čast izuzecima, ali ja sam ipak poklonik ručka koji podrazumjeva obavezno komad mesa.
SASTOJCI:
2 kg carskog mesa, tj svinjske svježe slanine
100 g kiselih krastavaca
200 g šunkarice ili pršute
200 g tvrdog punomasnog sira, edamer ili gauda
Senf, med, so biber, majčina dušica ili timijan, bosiljak i ruzmarin
PRIPREMA:
U skladu sa čuvenim svinjokoljem je i ovaj skromni receptić.Potrebno je oko jednog do dva, (ja uvijek biram ovu drugu mjeru), kilograma carskog mesa, ili svinjske potrbušine, (zavisi kako ga ko zove, ja više volim ovaj prvi naziv).
Pažljivo, oštrim nožem odvojite slojeve, da dobijet tanke krpe mesa prošarane masnoćom, jer to je ustvari slanina, tako da sa mesnatim dijelom ostane i masnoća. Ako je komad dobar imaćete 3 do 4 sloja do kože.

E, sad u jednu činiju pomiješate kašiku šumskog meda sa tri kašike senfa, onog ljutog, malo ulja, i začine, koje volite, majčina dušica, bosiljak i ruzmarin. Posolite i pobiberite. Sa mješavinom meda i senfa, premažite prvo onu kožu koja vam je ostala posljednja kad ste isfiletirali carsko meso. Zatim poklopite kožu jednim slojem mesa, na njega poredajte kriške suve pršute ili šunke, preko njega opet stavite tanke kriške sira i kiselog krastavca i tako dok ne potoršite sve slojeve mesa.Na kraju uvijte carsko meso u rolnu i čvrsto povežite kuhinjskim koncem da se rolna ne bi raspala prilikom pečenja. Rolnu premažite ostatkom mješavine meda i senfa i stavite u rernu na 180 stepeni u podmazan pleh. Pecite oko 1,5 sat, da se uhvati fina zlatna korica.
Ostavite pečeno meso da se malo odmori, bar 15 minuta, pa ga isjecite na kriške.Kao prilog, uz ovo pečenje, sjajno ide pečeni krompir ili gljive sa roštilja. I naravno flaša, pardon čaša hladnog piva.
Srpskainfo