Rolls-Royce postavio novi rekord u oblasti avionskih motora - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Rolls-Royce postavio novi rekord u oblasti avionskih motora

Jedan od najvažnijih proizvođača motora na svijetu, sa značajnim nasleđem u okviru avio-industrije, Rolls-Royce, ponovo je postavio standarde i srušio jedan rekord.

Britanska kompanija je razvila napredni UltraFan avionski motor, kao deo napora da podrži održivu avijaciju. Po sopstvenim procenama, biće potrebno izvesno vreme da ovaj sektor izvrši tranziciju ka održivim gorivima, što će neizbežno doneti i više troškove u poređenju s tradicionalnim gorivom, bar u početnoj fazi. Visokoefikasni, inovativni motori, kao što je UltraFan, postaće važan faktor u olakšavanju tranzicije, uz poboljšavanje performansi i redukovanje troškova.

Važna komponenta UltraFana je moćna menjačka kutija (PGB), koja je nedavno postavila svetski rekord. Testiranje je odrađeno u Rolls-Royceovom centru u Dalevicu kraj Berlina, gde je demonstrirana sposobnost dostizanja 91.000 ks (67 MW), što je dovoljno snage za napajanje grada veličine Bata u Velikoj Britaniji (29 kvadratnih kilometara). Ovaj rekord po pitanju performansi  označava prekretnicu u razvoju nove generacije avionskih motora.

Zahvaljujući PGB-u, UltraFan motor je 25 odsto gorivno efikasniji u poređenju s prvom generacijom Rolls-Royce Trent motora. Zapravo, PGB poseduje ono što znamo kao „planetarni dizajn“, a svaka planeta u sklopu može da održava silu Trent XWB agregata. Omogućavajući zadnjoj turbini da radi pri višim brzinama, dok se u isto vreme prednja elisa okreće pri nižim, ova menjačka kutija čini motor efikasnijim pri različitim nivoima potiska.

Testiranje ovog vrhunskog sistema transmisije je započelo 2017. u testnom centru u Dalevicu. Pre postavljanja novog rekorda, prethodno ispitavanje snage je pokazalo mogućnost da se upravlja „snagom ekvivalentnom čitavom gridu bolida Formule 1“. U ostale demonstracije su ukključene simulacije leta s integrisanom menjačkom kutijom, kroz različite faze leta.

Prvo testiranje nove generacije Rolls-Royceovih avionskih motora će biti u potpujnosti sprovedeno uz korišćenje održivog goriva.

Vrele Gume

Danas objavljeno

Alarmantno: Sistem za automatsko kočenje neefikasan u sudarima pri visokim brzinama

Vanja A

Šest miliona američkih BMW-a za 30 godina

Vanja A

Kako slupati auto na holivudski način

V.R.

Ostavite komentar