Roland: “Cybertruck” među modernim klavirima - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Roland: “Cybertruck” među modernim klavirima

Kompanija Roland, koja se bavi proizvodnjom elektronskih muzičkih instrumenata, predstavila je klavir Facet, koji će, kako tvrde, biti prilično zapažen tokom ove godine.

Novi klavir se opisuje i kao „Cybertruck među klavirima,“ a klavijatura dolazi u paketu sa pametnim ekranom, te telom koje umesto standardnih elemenata sadrži zvučnike. Iz kompanije kažu da instrument nije napravljen za masovnu prodaju, već kao ilustracija za smer u kojem se kreće budućnost ovog instrumenta. Naime, klavir je u muzičkom životu prisutan oko 300 godina, i za to vreme nije trpeo neke veće promene. Moderni proizvođači polako preispituju tradicionalni koncept, pa je i Facet rezultat tog preispitivanja, a pre svega zbog drugačijeg dizajna. Zvučnici i rezonatori zauzimaju čitavu unutrašnjost tela klavira, a kreatori tvrde da numere koje se sviraju na modernom instrumentu zvuče isto kao i one koje se izvode na tradicionalnim klavirima.

Roland je 2019. predstavio i klavijaturu koja je podržana Alexa virtualnim asistentom, pa i pametni ekran u okviru Faceta sadrži ovog virtuelnog pomoćnika, što znači da klavirom može da se upravlja i preko glasovnih komandi. U osnovi klavira se nalazi i video projektor koji omogućava prikazivanje vizuelnih momenata koji su u skladu sa onim što se svira, tako da je novi instrument istovremeno i portal u multimedijalno iskustvo.

Izvor: The Verge/PCPress

Danas objavljeno

Pogledajte majmuna kiborga kako umom igra Pong zahvaljujući, Elonu Musku

Zeljka

ViewSonic je predstavio nekoliko pristupačnih VRR monitora iz VX18 serije

Zeljka

Samsung i LG će proizvoditi LTPO panele za iPhone 13 Pro i 13 Pro Max

Zeljka

Ostavite komentar