"Roki" prodao psa za 25 dolara, jedva preživio u Njujorku - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

“Roki” prodao psa za 25 dolara, jedva preživio u Njujorku

Kakav je bio put čuvenog glumca Silvestera Stalonea, koji danas puni 75 godina, od uloga u niskobudžetnim filmovima – da bi preživeo u Njujorku, do glavne uloge u “Rokiju” – kultnom filmu čiji je scenario Stalone napisao za jedan dan.

Majkl Silvester Gardenzio Stalone rođen je u Njujorku 1946. godine, a usled komplikacija koje je njegova majka pretrpela tokom porođaja, Stalone je kao novorođenče imao paralizovane delove lica – što je doprinelo glumčevom izgledu i govornoj mani.

Tokom detinjstva Stalone se sa roditeljima, koji su stalno bili u potrazi za poslom, selio više puta. Studirao je dramu na Univerzitetu u Majamiju između 1967. i 1969. godine i postao je poznat pod umetničkim imenom Silvester.

Tokom svoje rane karijere, Stalone je radio razne poslove dok je pokušavao da se probije u svetu filma, ali i da preživi na surovom njujorškom asfaltu. Radio je kao pozorišni redar i čistač, a čak je glumio i u filmu za odrasle pod nazivom “The Party at Kitty and Stud’s”, 1970. godine.

Stalone često nije imao sredstava da redovno plaća stanarinu, a jedan od njegovih najtežih trenutaka bio je kada je prodao svog psa za svega 25 dolara jer nije više mogao da se brine o njemu.

Prošlo je nekoliko godina “lutanja”, sve dok mladi Stalone nije napisao scenario za svoj čuveni hit “Roki” – film iz 1976. godine, u kojem Stalone glumi boksera Rokija Balbou, a koji je postao međunarodni hit.

Snimanje je trajalo samo mesec dana, a u njega je uloženo manje od milion dolara, što je bilo dovoljno da doživi veliki uspeh u istoriji kinematografije.

Ono što je Stalone tada uradio prepričavaće se decenijama. Iskoristio je u tom trenutku njegov najveći adut – inspiraciju. Naime, dok je sedeo negde pod senkama njujorških nebodera, inspirisan jednom od najvećih bokserskih zvezda svih vremena, Muhamedom Alijem, za otprilike dvadesetak sati, Stalone je napisao scenario za film.

Njegova vizija bila je jasna, želeo je film u kojem bi prikazao svu surovost života ali i borbu za opstanak i snove. Silvester je svoju ulogu shvatao veoma ozbiljno pa je redovno trenirajući uspevao da što bolje prikaže svoju viziju, kako u ringu tako i van njega.

Na dodeli Oskara 1977. godine film je nominovan u deset kategorija, da bi na kraju osvojio nagradu za najbolji film, najbolju režiju i najbolju montažu filma.

Dve godine kasnije, Stalone se vratio sa u filmu “Roki 2”, pre nego što je preuzeo ulogu još jednog od svojih kultnih likova, vijetnamskog veterana Džona Ramba u filmu “Prva krv” iz 1982. godine.

Do danas se Stalone, što na italijanskom znači “pastuv” – nadimak koji je dobio zahvaljujući italijanskom nasleđu i mišićavoj građi, pojavio kao Roki (uključujući “Creed” i “Creed 2” u osam filmova, a kao Rambo u pet (poslednji je iz 2019. godine “Rambo: Last Blood”).

Tokom karijere slavni 75-godišnji glumac snimio je i druge nezaboravne filmove, kao što su “Tango i keš” (1989), “Razbijač” (1993) i još jednu akcionu franšizu “Plaćenici” koja ima tri filma.

Stalone se ženio tri puta – sa Sašom Čak, sa kojom je bio u braku od 1974. do 1985. godine, sa Brižit Nilsen – od 1985. do 1987. godine, i na kraju sa Dženifer Flavin, manekenkom koju je oženio 1997. godine i sa kojom ima troje dece.

Danas objavljeno

Ukradena glinena ploča stara 3.500 godina vraća se u Irak

Vanja A

To je njena boja: Angelina Jolie i u crnini izgleda fantastično

Vanja A

Uma Thurman otkrila najmračniju tajnu

Vanja A

Ostavite komentar