20. Decembra 2020.

Rok za raspuštanje kampa opet prolongiran: Još ništa od zatvaranja Lipe

Big Portal

Informacije da je to učinjeno na traženje Ministarstva sigurnosti BiH, kako su prenijeli neki mediji, u rukovodstvu ovoga kampa nisu mogli potvrditi.

“Informacija o tome da se produži rok nama je spuštena s viših nivoa naše organizacije, ali nisam upoznata na kom nivou se pregovara i odgađa raspuštanje”, istakla je Nataša Omerović, upravnica ovog migrantskog kampa. Ona je dodala kako je stanje relativno mirno, obzirom da je u nekoliko navrata najavljivano, pa odgađano zatvaranje, što je unijelo nervozu među migrante.

“Ovdje se nalazi 1.250 korisnika, ali želim da napomenem da su ova lica neprestano u pokretu, znači jedan određeni broj napusti kamp u pokušaju prelaska preko granice s Hrvatskom, neki uspiju, a neki se vrate, ali u poslednjih desetak dana bilježimo manje više isti broj korisnika”, kazala je Omerovićeva.

Ona je potvrdila kako je do sada demontoran dio sadržaja kampa i da se radi o servisima koji nisu toliko bitni za njegovo funkcionisanje, ali da su zadržani šatori za smještaj i restoran. Podsjećamo da je IOM najavio zatvaranje kampa na Lipi obzirom da uslovi za boravak na ovome mjestu nisu prilagođeni zimskom periodu. Iako su se u proteklom periodu pojavile informacije da bi migranti iz Lipe mogli biti premješteni u Biru, koja je rasformirana prije više od dva mjeseca, takvu mogućnost su oštro odbacili predstavnici Grada Bihaća i Unsko sanskog kantona, ali i većinska javnost. Podsjetimo, za proteklih osam mjeseci, koliko postoji kamp Lipa, nikada nije regulisan njegov status. Na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH nije postiglo konsenzus o ovome pitanju, pa je i dalje na snazi status kampa Lipa kao privremenog. Ukoliko dođe do njegovog raspuštanja, veliki broj migranata ponovo bi se mogao naći na ulici, što bi pogoršalo ukupnu bezbjedonosnu situaciju u Bihaću, koja je ionako vrlo složena i teška.

Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare