Rok trajanja šminke: Znate li gdje je oznaka? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Rok trajanja šminke: Znate li gdje je oznaka?

Svaki proizvod za lepotu ima naznačen rok trajanja, ali taj rok za neke proizvode može biti duži ili kraći, zavisi od našeg ponašanja.

Na ambalažama ćete primetiti ikonicu i broj iza kojeg stoji slovo M. Ta ikona prikazuje broj meseci unutar kojeg bi proizvod trebalo da potrošite nakon što ga otvorite.

Međutim, zavisno od vašeg ponašanja, proizvodi za šminkanje mogu isteći i pre označenog datuma. Na primer, ako maskaru ne zatvarite dobro njoj će rok isteći puno ranijemnogo ranije.

Ako primetite bilo koji od ovih znakova, bacite proizvod.

1. Olovka za oči

Većina olovaka i ajlajnera ima prilično pristojan vek trajanja – do godinu dana ili više, ali ako je taj proizvod suv do te mere da se smanjuje, vreme je da ga bacite.

2. Maskara

Maskara ima kratak rok trajanja. Budući da se bakterije mogu lako pojaviti na četkici, a time i u samoj tubi, bilo bi poželjno da je menjate svaka tri do četiri meseca. Najlakši način da proverite je li maskara prestara ili “zagađena” jeste da je pomirišete. Ako ima kiseo miris – bacite je.

3. Karmin

Karmini imaju prilično dug rok trajanja, često zato što su izrađeni od konzervansa koji im sprečavaju oksidaciju ili stvrdnjavanje. Međutim, ako primetite da se karmin ne nanosi lepo i glatko na usne, trebalo bi da ga bacite.

4. Puderi, korektori

Na njihov rok trajanja uveliko utiče vaše ponašanje. Posle svake upotrebe važno je da dobro zatvorite poklopac i ostavite ih na mestu kontrolisane temperature i svetlosti (da se ne “topi” na suncu, da nije blizu grejnih tela, ili ispod lampe). Kad se zagreju pa potom ohlade, sastojci se mogu odvojiti i promeniti čvrstinu. Ako do njih dođe previše svetlosti, mogu da oksidiraju i promene boju.

Šminka može da vam traje i duže od označenog roka, ako vodite računa o njoj. Proveravajte komade šminke na 12 do 18 meseci, i ako primetite znakove užeglosti, bacite ih, piše “Mindbodygreen”.

Danas objavljeno

Adel čuva ispljunutu žvaku slavne pjevačice

Vanja A

Kraljica Elizabeta se vratila radnim obavezama

Vanja A

Hju Džekman dijeli dirljivu uspomenu sa svojom bakom

Vanja A

Ostavite komentar