Rojters: Terezi možda odlože Bregzit, ali ima jedno "ali" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rojters: Terezi možda odlože Bregzit, ali ima jedno “ali”

Lideri EU odobriće britanskoj premijerki Terezi Mej da po drugi put odloži Bregzit, ali bi od nje mogli da zatraže da prihvati znatno duži period izlaska iz EU.

Francuska je insistira na uslovima kojima bi se ograničile šanse Londona da ugrozi blok, javlja Rojters.

Britanska premijerka razgovarala je u utorak u Berlinu i Parizu sa Angelom Merkel i Emanuelom Makronom o izasku Britanije iz bloka i, mada nije jasno šta su se nemačka kancelarka i francuski predsednik dogovorili sa Mej, nacrt zaključaka za sutrašnji hitan samit EU ukazuje da će Britaniji biti omogućeno još jedno odlaganje izlaska, ali pod odredjenim uslovima.

“Ujedinjeno Kraljevstvo omogućiće ostvarivanje zadataka Unije i uzdržaće se od bilo kakvih mera koje bi mogle da ugroze postizanje ciljeva Unije”, navodi se u nacrtu zaključaka u koji je Rojters imao uvid.

Britanska agencija napominje da bi Britanija, kao punopravna članica EU, u teoriji mogla da stavi veto na bilo kakvu veliku političku odluku.

U međuvremenu, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je za BBC da bi EU trebalo da razmotri da ponudi Britaniji “fleksibilan izlazak” za najviše godinu dana, uz mogućnost da Uniju napusti i ranije, ukoliko parlament ratifikuje sporazum.

On je u pismu liderima EU, naveo da ima malo razloga da veruje da će sporazum o Bregzitu biti odobren do 30. maja, kada ističe rok za produžetak Bregzita koji je Mej zatražila.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Detalji napada kod Dečana: Maskiran iz zasjede pucao na autobus, identifikovane žrtve

M.

Kovid propusnica uslov i za vjerske objekte, bioskope…

M.

Maskirane osobe pucale iz kalašnjikova na autobus kod Dečana, četvoro poginulih

M.

Ostavite komentar