Rohani upozorio: Zaštitite iransku naftu od SAD ili nastavljamo da obogaćujemo uranijum - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rohani upozorio: Zaštitite iransku naftu od SAD ili nastavljamo da obogaćujemo uranijum

Iran će nastaviti da obogaćuje uranijum ukoliko svjetske sile ne održe obećanje dato u okviru nuklearnog sporazuma postignutog 2015. godine, rekao je danas iranski predsjednik Hasan Rohani.

Rohani je izjavio da potpisnice sporazuma Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Kina i Rusija imaju vremenski rok od 60 dana da sprovedu svoja obećanja da će zaštititi iranske naftne i bankarske sektore od sankcija SAD.

Iran je nešto ranije obavijestio ambasadore Velike Britanije, Francuske, NJemačke, Kine i Rusije da neće poštovati “određene obaveze” preuzete nuklearnim sporazumom potpisanim 2015. godine, ali da neće ni poptuno istupiti iz dogovora.

Rohani je u svom govoru emitovanom na državnoj televiziji upozorio na čvrst odgovor ukoliko slučaj Irana ponovo bude iznijet pred Savjet bezbjednosti UN, ali je naglasio da je Teheran spreman na pregovore o svom nuklearnom programu.

On je naveo da njegova zemlja više neće prodavati obogaćeni uranijum i tešku vodu drugim zemljama.

Nuklearni sporazum trebalo je da onemogući Teheran da dođe u posjed nuklearnog naoružanja, a zauzvrat su Iranu ukinute sankcije, ali se Vašington pod administracijom američkog predsjednika Donalda Trampa povukao i obnovio sankcije, uključujući embargo protiv naftnog sektora.

TANJUG

Danas objavljeno

Jak zemljotres pogodio Hrvatsku

M.

Derek Šovin osuđen zbog ubistva Džordža Flojda

M.

Njemačka donijela odluku i podržala “Sjeverni tok dva”

M.

Ostavite komentar