6. Maja 2022.

Rogić: Ne postoje uslovi za izbor delegata u Dom naroda FBiH

Big Portal
  • Glavni razlog je nepostojanje zakonskih normi koje određuju kako će se izvršiti raspodjela delegata iz županijskih skupština u Dom naroda Federacije BiH – rekao je Rogić za “Večernji list”.

On je dodao da je presudom Ustavni suda BiH u predmetu “Ljubić” naložio da ukinute odredbe nadomjesti zakonodavac, a to je jedino Parlamentarna skupština.

Rogić je upozorio da “CIK ne može sprovesti odluku Ustavnog suda” i da to može samo parlament BiH, te da ne postoje odredbe Izbornog zakona po kojima će se sprovesti neki dijelovi izbora.

  • Izborni proces mora biti biti cjelovit. Norme po kojima će se izbori sprovoditi moraju biti unaprijed određene – ukazao je Rogić i pojasnio da zbog toga u BiH postoji dugogodišnja izborna i parlamentarna kriza.

Rogić je istakao da CIK ima previše ovlaštenja i da mu dodatna ovlaštenja ne treba propisivati.

On je poručio da se Izborni zakon mora promijeniti i ogradio se od tendencioznih izjava predsjednika CIK-a Suada Arnautovića koji je govorio o “segregaciji na osnovu enteta i etniciteta”, istakavši da članovi CIK-a moraju biti profesionalni i nezavisni prema svim političkim subjektimaili narodima.

Opšte izbore u BiH CIK je raspisao za 2. oktobar.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare