"Rodžere, probudi se"; Federer odgovorio na kritike Grete Tunberg - BIGportal.ba
Sport Tenis

“Rodžere, probudi se”; Federer odgovorio na kritike Grete Tunberg

Švajcarski teniser Rodžer Federer odgovorio je na kritike aktivista za klimatske promjene.

Federer je zapao za oko pomenutih aktivista, među kojima je bila i Greta Tunberg, koji su pozvali Švajcarca da prekine saradnju sa švajcarskom multinacionalnom investicionom bankom “Credit Suisse”.

Aktivisti su počeli proteste zbog ivesticija “Credit Suisse” u fosilna goriva, a a novembra 2018. su upali na posed te banke u Đenevi i Lozani i tamo igrali tenis, zbog čega su kažnjeni sa oko 15.000 evra.

Kaznu su odbili da plate, pa ih sada čeka suđene u Lozani, koje je počelo u utorak.

Borba protiv globalnog zagrevanja je važna. ‘Credit Suisse’ poštuje slobodu izražavanja kao fundbmentalno demokratsko pravo. Ipak, kako bi zaštitio svoje zaposlene i svoje branše, ne toleriše nezakonite napade nezavisno od motiva napadača”, navela je švajcarska banka za Rojters.

Povodom poziva na reakciju Federer je rešio da se oglasi o saradnji sa svojim sponzorom.

“Izuzetno ozbiljno shvatam opasnost od klimatskih promena, posebno zbog toga što smo moja porodica i ja došli u Australiju usred velikih požara. Poštujem i divim se akciji mladih ljudi i zahvalan sam mladim aktivistima koji nas teraju da razmislimo o tome kako se ponašamo. Dužni smo im da ih saslušamo. Zahvalan sam što su me podsetili na svoju odgovornost – što privatno, što kao sportistu i preduzetnika – i predan sam tome da svoju poziciju iskoristim u razgovoru o bitnim stvarima sa svojim sponzorom”, naveo je Federer u saopštenju.

Danas objavljeno

Čeferin: Srbi vole fudbal – zablistaće na Mundijalu

Zeljka

Čeh se povukao sa funkcije u Čelsiju

Zeljka

Počinje Vimbldon: Petoro Srba na terenima

Zeljka

Ostavite komentar