Robotski skelet koji “čita misli” korisnika - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Robotski skelet koji “čita misli” korisnika

Prema posljednjim izvještajima jedan korisnik koji nema sposobnost kretanja uspio je da uz pomoć robotskog spoljašnjeg skeleta napravi prve pokrete, a zahvaljujući tome što, kako se opisuje, skelet „čita misli onoga koji ga koristi.“

Tridesetogodišnji Thibault je iskustvo opisao kao „prve korake na Mesecu,“ a prvi koraci su još uvek daleko od savršenih, pa se robotsko „odelo“ za sada testira samo u laboratorijskim uslovima. Kreatori tvrde da bi ovo i slična rešenja u budućnosti značajno mogla da poboljšaju iskustva onih koji imaju poteškoće u kretanju, a Thibault je prvo podvrgnut hirurškom zahvatu u okviru kojeg su implanti postavljeni na površinu mozga, i to u onom delu koji služi za kontrolisanje pokreta. Svaki implant ima po 64 elektrode koje čitaju aktivnosti u mozgu, te signale šalju na kompjuter preko kojeg se kontroliše robotski deo.

Sledeći korak je usavršavanje tehnologije, te povećavanje broja elektroda koje se koriste, budući da se trenutno od 64 upotrebljavaju samo 32. Jedan od važnijih koraka je i usavršavanje kontrole prstiju, a kako bi se lakše hvatali objekti i prevazilazile prepreke. Eksperti ističu da bi bilo važno i da se smanje troškovi proizvodnje, budući da visoko-tehnološka rešenja još dugo neće biti dostupna onima koji ne raspolažu velikim sumama novca, na šta ukazuje podataka da tek 15% onih koji imaju poteškoće u kretanju poseduje invalidska kolica, te druga pomagala.

Izvor: BBC

Danas objavljeno

Šef Applea: “Ako želite aplikacije sa strane, kupite Android telefon”

Vanja A

Apple Watch (2022) serija donosi tri modela, iPhone SE (2022) 3 GB RAM-a

Vanja A

Japanske vlasti odobrile sertifikat inovativnom dronu na vodonični pogon

Vanja A

Ostavite komentar