Robotizovana vozila-dostavljači imaće spoljne vazdušne jastuke, da zaštite pešake - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Robotizovana vozila-dostavljači imaće spoljne vazdušne jastuke, da zaštite pešake

Nuro je u okviru svog pilot programa do sada testirao autonomna vozila za lokalne isporuke u Teksasu, Arizoni i Kaliforniji.

Kompanija Nuro Inc. sa sedištem u Mauntajn Vjuu u Kaliforniji najavila je predstavljanje novog autonomnog dostavnog vozila treće generacije. Naime, ova kompanija je unapredila postojeću verziju robotskog dostavnog vozila Nuro.

“Pre pet godina, rodila se ideja da dizajniramo autonomno vozilo, koje će uslugom dostave, prvenstveno, štedeti vreme”, izjavio je Dejv Ferguson, suosnivač i predsednik kompanije Nuro, prenosi sajt logistikaitransport.com.

“U saradnji sa kompanijama Domino’s, FedEx, Kroger, 7-Eleven i mnogim drugim, postavili smo za cilj poboljšanje bezbednosti na putevima, postizanje održivosti i kreiranje nesvakidašnjeg iskustva isporuke robe”.

Nuro je u okviru svog pilot programa do sada testirao autonomna vozila za lokalne isporuke u Teksasu, Arizoni i Kaliforniji.

Kao neke od najvažnijih karakteristika novog vozila, kompanija navodi da je dizajnirano da prevozi više robe i omogući više isporuka, sa dvostruko većim obimom tereta u odnosu na vozilo druge generacije.

Takođe navode da će vozilo biti opremljeno sa modularnim umecima za prilagođavanje skladišnog prostora i novim pregradama sa kontrolisanom temperaturom gde će biti omogućena dostava u skladu sa određenim temperaturnim režimom.

S obzirom na to da su Nuro vozila dizajnirana za prevoz robe, a ne putnika, iz kompanije saopštavaju da je prioritet bezbednost drugih vozila u saobraćaju, posebno pešaka i biciklista.

Bezbednost pešaka van vozila postignuta je dodavanjem spoljašnjih vazdušnih jastuka. Od tehnologija sadrži radar, termičko snimanje i kamere od 360 stepeni za usmeravanje kako bi Nuro mogao da prati svoje okruženje.

Kao rezultat posvećenosti potpuno električnim vozilima i vozilima sa nultom emisijom, kompanija po prvi put ovog meseca koristi 100% obnovljivu energiju za punjenje svih vozila i rad postrojenja.

Pored toga, Nuro objavljuje svoj prvi izveštaj o održivosti, koji sadrži listu preduzetih aktivnosti kompanije u pravcu održivosti kao i predstojeće planove za narednu godinu.

Novi model proizvodiće se u partnerstvu sa BID North America i biće završen u Nurovoj novoj fabrici u južnoj Nevadi, vrednoj 40 miliona dolara. Novi objekat ima kapacitet za proizvodnju i testiranje desetina hiljada dostavnih vozila godišnje.

BID je zadužen za hardverske komponente, dok će Nuro raditi na završnim koracima proizvodnje. Iz kompanije dodaju da očekuje da će novoizgrađeni objekti u južnoj Nevadi biti u potpunosti operativni ove godine.

Kako se navodi, proizvodni pogoni i pogoni za testiranje obezbediće 250 radnih mesta sa dugoročnim potencijalom rasta i razvoja u industrija autonomnih vozila.

Danas objavljeno

Ford Tourneo Custom: od dizela do pune elektrike

Vanja A

Preminuo bivši vozač Ferarija

Vanja A

Istorijski preokret: Volkswagen više nije najprodavaniji u Kini

V.R.

Ostavite komentar