Roboti-vojnici: Između mašine i čovjeka - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Roboti-vojnici: Između mašine i čovjeka

Američka vojska ima ambiciozne, skoro pa naučno-fantastične planove, po kojima namjerava da vojnike iz svojih redova transformiše u kiborge, i tako ih učini jačim, pojača im čula, te ih poveže na računare.

Pentagon očekuje da ovakvi vojnici budu spremni do 2050. godine, a Ministarstvo odbrane je objavilo izveštaj iz oktobra u kojem se detaljno opisuje buduća fuzija čoveka i mašine, te pomalo bizarni plan za „oživljavanje“ vojne tehnologije koja se za sada još uvek nalazi u realmu naučne fantastike. Izveštaj otkriva četiri ključna unapređenja koja bi trebalo da se ostvare u naredne tri decenije, te dva podrazumevaju pojačavanje čula vida i sluha kod vojnika, dok se treće odnosi na povećanje snage, a kako bi vojnik imao dovoljno izdržljivosti da ponese svu neophodnu opremu. Najviše se ipak očekuje od četvrtog tipa unapređenja, a koji se odnosi na povezivanje nervnog sistema sa računarima i dvosmerni prenos podataka. To znači da bi vojnici preko ove konekcije automatski dobijali informacije i naređenja, te upravljali bespilotnim letelicama.

Kao najveći problem se ističe odnos unapređenih vojnika i opšte populacije, budući da još uvek ne postoje zakonski i etički okviri koji bi definisali ovakve odnose.

Izvor: Futurism/PCPress

Danas objavljeno

Samsungov Tizen OS će uskoro raditi na mnogo više televizora drugih brendova

Vanja A

Četiri rakete Sojuz biće lansirane 2022. godine

Vanja A

Apple macOS Monterey dostupan za preuzimanje

Vanja A

Ostavite komentar