Roboti uče da se oslanjaju na zid kako ne bi pali - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Roboti uče da se oslanjaju na zid kako ne bi pali

Naučnici s Univerziteta Lorraine su razvili sistem koji je omogućio humanoidnom robotu TALOS-u da se osloni na zid i spriječi pad.

Riječ je o sistemu pod nazivom Damage Reflex, odnosno D-Reflex, koji je koristan u situacijama kada dođe do kvara ili oštećenja jedne noge. U tim situcijama gubitka ravnoteže robot poput čovjeka koristi oslonac kako ne bi pao. Sistem baziran na nauralnoj mreži koristi “svoja iskustva” odnosno 882.000 simulacija kako bi brzo pronašao tačku na zidu koja će mu najvjerovatnije osigurati stabilnost. Robot ne mora “znati” kako je oštećen te može pronaći oslonac otprilike brzo kao i čovjek.

Stoga, umjesto da se sruši na tlo, robot se oslanja na zid poput osobe koja je uganula zglob. Ova funkcija nije posebno “elegantna”, ali je ipak efikasna u tri od četiri slučaja.

Sistem D-Reflex ne garantuje sprečavanja pada, prije svega jer je nemoguće predvidjeti svaku moguću poziciju ili površinu. Također, on ne pomaže robotu da ustane ukoliko dođe do pada, kao ni da “šepa” oslanjajući se na zid dok ne nađe pomoć. Trenutni pristup je baziran na stacionarnom robotu te neće pomoći ako se aktuator zakaže usred koraka.

Ipak, naučnici se nadaju da će sistem vremenom postati koristan te zamišljaju robote koji će se moći hvatati za stolice i druge kompleksne objekte u situacijama kada pad bude neizbježan. To bi moglo smanjiti troškove zamjene radnih robota koji bi inače pali i pretrpjeli štetu te dovesti do razvoja više “prirodnih” robota koji uče da koriste okruženje u svoju korist.

Danas objavljeno

ChatGPT je najbrže rastuća internet aplikacija svih vremena

Zeljka

Netflix se “ispalio”

Zeljka

Korisnici će uskoro saznati kako TikTok koristi njihove podatke da bi ih kontrolisao

Zeljka

Ostavite komentar