12. Oktobra 2019.

Roboti će uskoro prepoznavati ljudske emocije?

Big Portal

Istraživači sa britanskog Univerziteta Plimut, Poslovne škole Varvik, Univerziteta Redboud iz Holandije i Univerziteta Vest Ingland sproveli su studiju sa ciljem da saznaju da li roboti mogu da prepoznaju ljudske emocije.

Pošli su od toga da niko ne doživljava ljudske emocije na isti način. Zbog toga su, da bi istraživanje sproveli kako treba, snimili mnogo različitih interakcija dece sa robotima i računarima, putem ekrana osetljivih na dodir.

Nakon što su sve snimili, pokazali su snimke učesnicima istraživanja i od njih zatražili da otkriju raspoloženja dece, kao i to da li su ona tokom interakcije bila pažljiva i prijatna.

Da bi dodatno zakomplikovali stvari, deo učesnika istraživanja je gledao iste scene, ali su u njima radnje dece oponašali jednostavni crteži (slično našem čiča Gliši).

Obe grupe učesnika istraživanja identično su označile emocije dece, što je prikupljene podatke učinilo nepobitnima. Nakon toga su istu stvar prepustili veštačkoj inteligenciji, koja je ostvarila slične rezultate u oba slučaja, što ide u prilog ideji da već sami pokreti prenose relevantne informacije.

Istraživači su zaključili da se može očekivati da će, u budućnosti, roboti uspešno dekodirati i klasifikovati raspon unutrašnjih stanja i socijalnih konstrukata, koristeći samo niskodimenzionalne podatke (poput pokreta i poza) pojedinaca.

Drugim rečima, prvi koraci u tome da veštačka inteligencija počne da uvažava ljudske emocije u donošenju odluka su načinjeni. Da li će to veštačku inteligenciju učiniti humanijom, ostaje za budućnost da vidi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare